Mr Robot Seizoen 3

Mr Robot Seizoen 3

49 min - Drama, Thriller, Science Fiction, Cyberpunk, Series
Your rating:

Language:  English, Swedish, Danish
Release Date:  2017
Director:  Sam Esmail
Runtime:  0 h 49 min


Tagline: Control is an Illusion

Mijn grootste minpunt aan het tweede seizoen van Mr. Robot was achteraf dat er zo weinig verteld werd. We gaan verder met de grootste hack in de geschiedenis en worden verder meegesleept in de duistere wereld van het Dark Web met een hackerscollectief waarvan men niet weet of ze nu wel of niet bestaan; The Dark Army. De rode draad van het tweede seizoen was tevens de geestelijke gezondheid van Elliot (Rami Malek) we weten dat hij een gespleten persoonlijkheid heeft in een erg extreme vorm waarbij hij niet weet wat zijn Mr. Robot (Christian Slater) persona uitvoert.

Sam Esmail heeft goed geluisterd naar de kritieken. Dit derde seizoen belooft niet alleen antwoorden, maar levert deze ook. Uiteraard komen er ook weer ontzettend veel vragen bij die deels wel en niet beantwoord worden, maar goed, dit hoort natuurlijk bij de mystiek die rondom Mr. Robot is opgebouwd.

Let op Spoilers: Aan het eind van het tweede seizoen komen we in contact met Stage 2 van het plan van fsociety. Wat dit echter precies inhoudt blijft maar een beetje vaag. Hier wordt het allemaal haarfijn uit de doeken gedaan. Stage 1 was natuurlijk de hack op E-Corp. Stage 2 moet ervoor zorgen dat deze hack permanent blijft. Hier is niet alleen fsociety bij betrokken, maar ook The Dark Army die aangestuurd wordt door de mysterieuze Whiterose (BD Wong). De rol van The Dark Army blijft ook hier deels op achtergrond. Er is meer gaande dan alleen een bedrijf op zijn knieën krijgen, ook op politiek gebied is er veel gaande.

Elliot is de rode draad, maar niet de hoofdrolspeler hier. Deze rol wordt gedeeld met zijn zus Darlene (Carly Chaikin), Angela (Portia Doubleday) en Tyrell Wellick (Martin Wallström) die aan het eind van het vorige seizoen ineens weer op kwam draven. Door middel van flashbacks wordt er meer uitleg gegeven over alles aangaande het vorige seizoen waardoor de noodzakelijke antwoorden eindelijk gegeven worden. Dit brengt een vorm van rust in dit seizoen waardoor het allemaal net wat makkelijker te volgen maakt.

Waar Sam Esmail het vorige seizoen niet alleen geschreven maar ook geregisseerd heeft, deelt hij hier de verantwoordelijkheid van de regie met anderen. Dit doet goed want dit heeft niet alleen voor de nodige rust in het verhaal gezorgd, maar ook de karakters worden beter uitgediept. Elliot confronteert zichzelf met zijn gespleten persoonlijkheid. Darlene is meer dan alleen het opstandige zusje, Angela heeft ook zo haar demonen waar ze mee te kampen heeft. Ook bijpersonages zoals Tyrell, Phillip Price (Michael Christofer), Whiterose en introducing Irving (Bobby Cannavale) worden 3 dimensionale karakters waar je je in kan leven tot op zekere hoogte.

Hoe sterk het dit seizoen ook is in het uitwerken van de mythe, zo slecht is het einde. Je ziet enkele plotwendingen van mijlenver aankomen, waardoor het lijkt alsof deze serie verder uitgemolken moet worden. Begrijp mij niet verkeerd, een vierde seizoen zie ik met plezier tegemoet, maar het was niet nodig geweest. Het lijkt erop dat er plotwendingen gecreëerd zijn om door te kunnen gaan met deze serie. De koe staat zeker nog niet droog, dus toch een terechte beslissing, maar dit had veel beter gekund. Je zal begrijpen wat ik hiermee bedoel als je het laatste deel van dit seizoen bekijkt. Desondanks is Mr. Robot wat mij betreft nog één van de betere series van dit moment. Ik hoop alleen dat het aankomende seizoen niet probeert om het verhaal onevenredig lang uit te rekken, maar op een logische en passende manier het verhaal verder voortzet. We shall see…