Mortal Kombat

MORTAL KOMBAT!!! En dan een dikke vette techno beat met quotes uit de game, dat is mijn filmherinnering aan deze klassieker uit de 1995. Christopher Lambert als Lord Raiden, Robin Shou als Lui Kang en natuurlijk Cary-Hiroyuki Tagawa als Shang Tsung. Het was geen goede film, maar de sfeer van de games kwam enorm goed naar voren, helaas kwam er een vervolg genaamd Annihilation die deze franchise meteen de nek om draaide.

Het is 2021 en Mortal Kombat is terug! De games zijn niet weggeweest en hebben de lore van Mortal Kombat uitgebreid en interessanter gemaakt om er naar terug te keren met een film.

Eens per generatie is er een strijd, een strijd tussen de realms die beslist wie zeggenschap heeft over deze realms. Outworld is nog maar 1 overwinning verwijderd om Earthrealm tot diens heerschappij te kunnen rekenen. Er zijn echter uitverkorenen die de strijd met de machtigste vechters van Outworld aan kunnen gaan en dit hopen te overleven. Zij hebben echter training nodig en die wordt gegeven door de verzamelde strijders onder leiding van Lord Raiden gespeeld door Tadanobu Asano. Cole Young (Lewis Tan) is de laatste strijder die toegevoegd kan worden aan de gelederen, maar dan moet hij wel in het reine komen met zichzelf en zijn innerlijke kracht weten te vinden.

De focus in deze Mortal Kombat is verstoord. Cole Young is een personage die gecreëerd is voor deze film als hoofdrolspeler en om de film rondom heen te maken. Hoe interessant Cole ook is, ik snap deze keuze totaal niet. We hebben een rooster van meer dan 100 vechters als je ook de guest charackters (Batman, Spawn, Jason Voorhees e.d.) meetelt. Wat is dan de noodzaak om een nieuwe personage te ontwikkelen als er zo enorm veel bronmateriaal klaar ligt. Of dit is een luie keuze, of een geweldige keuze, ik laat het voor eenieder om hier zelf een besluit in te nemen.

Gelukkig krijgen we wel enkele fan favorites zoals Sub Zero, Scorpion, Kano, Goro en Shang Tsung te zien. Deze en de andere fighters krijgen de juiste wijze van screentime waarbij de ene vechter inderdaad charismatischer is dan de andere. Kano wint het hier bijvoorbeeld van de rest met kop en schouders.

Maar nu, is Mortal Kombat een goede film, doet deze eer aan de game franchise en is deze de moeite waard. Ik heb daar wel een mening over inderdaad. Goed is deze film niet. Er wordt teveel in een te korte tijd gepropt om echt goed tot zijn recht te komen. De keuze voor Cole doet de game geen eer aan, maar de overige personages en zeer bloedige fatality’s doen dat met overtuiging. En is deze de moeite waard? Het is niet de klassieker uit 1995, maar hij is vele malen beter dan het vervolg. Gek genoeg zie ik deze film ook als een opstap voor een volgend deel. Er is genoeg om nog wel even door te gaan, maar laat dan ook ballen zien en kies voor een game personage als hoofdrolspeler.