Mirrors

Poster voor de film "Mirrors"

Mirrors

R 110 min - Horror, Thriller, Mystery
Your rating:

Country:   Romania United States of America
Language:  English, Hungarian
Release Date:  2008
Director:  Alexandre Aja
Runtime:  1 h 50 min
Writers:  Alexandre Aja, Grégory Levasseur


Tagline: There is evil...On the other side.

Ben Carson (Kiefer Sutherland) is een geschorste agent die een baantje aanneemt als nachtwaker bij een uitgebrand warenhuis. Het warenhuis is gebouwd op de fundamenten van een psychiatrische inrichting. Deze is gesloten nadat hier een ware slachting heeft plaatsgevonden. Er is kennelijk iets blijven hangen van deze inrichting. Een voormalige nachtwaker heeft namelijk het warenhuis in de hens gestoken omdat hij de spiegels wou vernietigen. De spiegels waren volgens hem bezeten en bedreigden hem, evenals zijn gezin.

Ben Carson komt hier ook snel achter tijdens zijn rondes. De spiegels laten hem beelden uit het verleden zien. De beelden die hij ziet zijn van de slachtoffers ten tijde van de brand. Het duurt niet lang of hij is ook in de ban van de spiegels en gaat mee in hetgeen wat de spiegels van hem willen.

Mirrors is gebaseerd op de in 2003 uitgekomen Koreaanse horror film Into The Mirror. We hebben hier dus te maken met een Hollywood verfilming van een Aziatische horror film, zoals we deze al te vaak hebben gezien. Laat ik meteen beginnen met het feit dat ik het origineel niet gezien heb en daar dus ook geen vergelijkingen mee kan trekken. Deze versie van Mirrors is geregisseerd door Alexandre Aja die in 2003 succes boekte met zijn Haute Tension. Na dit succes van eigen bodem is hij zijn succes gaan beproeven in de Verenigde Staten. Nadat hij een remake maakte van The Hills Have Eyes, is hij weer een remake gaan maken. Ditmaal van Into The Mirror.

Bij een film als deze is het van belang om een goed “monster” te hebben. In deze film zijn dat de spiegels, of beter gezegd; wat er in de spiegels zit. Hetgeen wat in de spiegels zit is echter de ene keer aan bepaalde regels gebonden, die een kwartier later ineens niet meer gelden. Er is dus geen continuïteit voor wat betreft het filmmonster. Dit is een aspect waar ik mij als kijker zeer aan kan ergeren. Als je in het begin van de film zegt dat het monster alleen te doden is door een zilveren kogel, dan kan dit aan het eind van de film niet ineens een gouden kogel zijn. Hiermee ondermijn je de geloofwaardigheid van je eigen film. Dat is wat Alexandre Aja met zijn versie van Mirrors erg goed doet. Zoals eerder aangegeven, heb ik het origineel niet gezien dus weer ik niet of dit hier ook al het geval was. Dit is echter bij mij al een punt waarop de film flopt. Daarnaast hebben we ook nog eens teveel clichés in deze film zitten. Kiefer Sutherland in zijn rol van Ben Carson gooit er de ene genre one-liner in na de andere. Denk hierbij aan: “Don’t make me threaten you!” , “What do you want from me?!“  en meer van dit soort one-liners die je teveel in dit soort films hoort. Het hoogtepunt voor wat betreft dialoog is toch echt wel het gesprek tussen Ben Carson en diens vrouw, als ze spreken over het feit dat het niet Ben’s schuld is dat zijn partner overleden is. Van a tot z voorspelbaar en niet boeiend.

We hebben met Mirrors last van een filmmonster zonder regels, dialogen en one-liners die tenenkrommend zijn, overacting aan de kant van Kiefer Sutherland en geen enkel moment van goede spanning. Wat we wel hebben zijn een paar mooie momenten van gore. Helaas is dat niet waar we bij een film als dit op zitten te wachten, en kan dit de film in zijn geheel niet redden.

https://www.youtube.com/watch?v=9tbr865kv3o