Marvel’s The Defenders Season One

Marvel’s The Defenders Season One

4 helden, 5 series en dan is het eindelijk zo ver…. Marvel’s The Defenders! De voorganger Iron Fist liet al heel erg duidelijk merken dat de vijand in de vorm van The Hand terug zou komen, maar op welke wijze, dat blijkt geleidelijk aan in deze korte serie. De afleveringen duren wat langer, maar met 8 afleveringen ben je er zo doorheen.

We gaan verder waar Iron Fist gebleven is, de jacht van Colleen Wing (Jessica Henwick) en Danny Rand (Finn Jones) op The Hand. Ze proberen een man te redden van een meedogenloze moordenaar van The Hand. Danny weet haar niet tegen te houden, maar krijgt toch een aanwijzing hoe verder te gaan. Hij moet terug naar New York. Eenmaal terug in New York probeert hij via de ‘normale’ weg de strijd met The Hand aan te gaan. Hij is erachter gekomen dat Midland Circle een dekmantel is voor dit misdaadsyndicaat.

Niet alleen Danny heeft een appeltje te schillend met Midland Circle. Jessica  Jones (Krysten Ritter) heeft een zaak aangenomen die haar naar dit bedrijf leidt. Matt Murdock (Charlie Cox) als haar advocaat volgt haar en Luke Cage (Mike Colter) moet hier ook zijn. Er worden jongeren in zijn Harlem geworven om louche zaakjes op te lossen voor dit bedrijf. Zo komen de Defenders bij elkaar om gezamenlijk de eerste prachtig gechoreografeerde strijd met The Hand aan te gaan. Tegen wil en dank besluiten deze vier helden om samen de strijd tegen The Hand voort te zetten, elk om hun eigen reden die soms direct (Danny Rand met ‘Ik ben de onsterfelijke Iron Fist en moet de Hand vernietigen) en soms met veel pijn en moeite gedeeld worden. Matt, aka Daredevil doet er erg lang over om de waarheid te vertellen. Uiteindelijk komt ook hij over de brug. Het helpt natuurlijk ook mee dat Stick (Scott Glenn) opduikt en hem voor het blok zet.

The Defenders moeten als team natuurlijk nog aan elkaar wennen, maar het duurt wel tergend lang voor dit eenmaal zo ver is. Als het dan eindelijk een keer zo ver is, dan hebben ze weer eens een onderlinge, zwaar overbodige, strijd. Met maar acht afleveringen wordt je ook ontzettend snel van de ene naar de andere actiescène geslingerd, wat het verhaal ook niet altijd ten goede komt. Gelukkig wordt The Hand hier wel erg gaaf neergezet, wat mij doet smachten naar meer. Gao (Wai Ching Ho) is al een ontzettend interessant character, maar Alexandra (Sigourney Weaver) en Murakami (Yutaka Takeuchi) stelen wat mij betreft de show.

De conclusie van de Netflix series voelt een beetje als een verkapt derde seizoen van Daredevil, of als een tweede seizoen van Iron Fist. Erg jammer, want dit had meer dan de som der delen moeten zijn. Ik denk dat dit deels ook komt door het kleurgebruik van de afzonderlijke helden en de overgang naar hun ‘eigen’ deel in het verhaal. Zoals je wellicht weet komen de basis kleuren van de helden terug in hun afzonderlijke series. Dit laten ze hier ook weer terugkomen in diverse scenes. Het is erg mooi, maar leidt desondanks ook af. Het voelt als een gimmick die teveel uitgemolken wordt. Om nog even terug te komen op Daredevil en Iron Fist, de Martial Arts choreografie is hier wel weer van een erg hoog niveau wat voor mij toch veel goed maakt.

Marvel’s The Defenders zal nooit het niveau van The Avengers halen, maar dat pogen ze ook niet. Er wordt een totaal andere groep van helden neergezet die in de toekomst ook de interactie met het MCU op kan zoeken. De zaadjes hiervoor zijn vakkundig geplant, nu kijken of deze ook creatief geoogst kunnen worden. Het verhaal van The Defenders is nog niet klaar. De afzonderlijke series zijn vernieuwd voor aanvullende seizoenen en het zal ook niet lang duren voor de helden in een tweede seizoen weer bij elkaar komen. Ik ben benieuwd!