Lupin the 3rd

Poster voor de film "Lupin the 3rd"

Lupin the 3rd

133 min - Action, Adventure, Comedy
Your rating:

Country:   Japan
Language:  English, Japanese
Release Date:  2014
Director:  Ryûhei Kitamura
Runtime:  2 h 13 min


Tagline: Eyes On The World's Most Beautiful Prize

In 1967 kwam de artist Monkey Punch (het alias van Kazuhiko Katō) met zijn gentleman thief Arsène Lupin the Third, de kleinzoon van fictieve meesterdief en gentleman Arsène Lupin. Lupin was de creatie van schrijver Maurice Leblanc, gecreëerd in 1905. De meesterdief, meester in vermommingen en een gentleman tot het einde, stal enkel van de rijken. Maar dit gaat echter niet over Arsène Lupin. Dit gaat over zijn fictieve kleinzoon.

Arsène Lupin the Third (Shun Oguri) is een meesterdief en een regelrechte gentleman. Hij is samen met meerdere jonge dieven lid van een ondergrondse organisatie The Works. Deze organisatie is een internationale organisatie van meesterdieven, onder leiding van Thomas Dawson (Nick Tate). Samen met Jiro (Shunichi Yamaguchi), Pierre (Kim Jun), Michael Lee (Jerry Yan) en Fujiko Mine (Meisa Kuroki) strijdt Lupin om Dawson op te volgen als hoofd van The Works. Ze moeten hiervoor een zwaarbewaakte medaille stelen om te bewijzen dat ze waardig zijn om Dawson op te volgen. Hoewel Lupin zowel Jiro als Pierre en Fujiko te slim af is, weet Michael op de zwakheden van Lupin in te springen.

Intussen maakt Interpol agent Inspector Koîchi Zenigata (Tadanobu Asano) jacht op zowel Lupin als de rest van The Works. Wanneer hij en de agenten op het punt staan om een inval te doen op het feest waar de opvolger van Dawson bekend wordt gemaakt, wordt The Works verraden door Michael Lee, die wrok koestert tegen Dawson. Naast het stelen van het pronkstuk van de collectie van The Works, het halssieraad van Cleopatra, wordt Dawson gedood door één van de handlangers van Michael, Royal (Thanayong Wongtrakul). Naast wraak te nemen op Michael zweren Lupin, Fujiko en Daisuke Jigen (Tetsuji Tamayama) het halssieraad terug te stelen en te completeren. Wanneer blijkt dat Lupin en zijn bende het tegen beveiligingsexpert en onderwereldbaas Pramuk (Nirut Sirichanya) op moeten nemen, roept Lupin de hulp in van zijn vriend en meesterzwaardvechter Ishikawa Goemon (Gô Ayano) in. Wanneer blijkt dat Michael bedrogen blijkt te zijn door Pramuk slaat hij de handen in een met Lupin om de rekening te vereffenen.

Volgens zowel de manga als de animé en de film Lupin the 3rd: The Castle of Cogliostro wordt Lupin the Third neergezet als een charismatische gentleman. De Lupin die door Shun Oguri wordt neergezet haalt het niveau van een charmante gentleman niet, maar neigt meer naar een martial artist die een charmante gentleman probeert neer te zetten. Gô Ayano poogt een stoïcijnse Ishikawa Goemon neer te zetten, maar ook deze rol is naar mijn mening niet goed gecast. Wel is gelukkig de kenmerkende uitspraak van Goemon aanwezig in de film, wat dan wel weer een pluspuntje is. Waar het echter gaat om de rollen van zowel Daisuke Jigen en Fujiko Mine moet ik eerlijk zijn dat deze rollen wel goed neergezet worden. Zelfs Tadanobu Asano’s rol als Koîchi Zenigata is een beetje over the top.

Door het gebruik van verschillende talen wordt het soms een beetje verwarrend. Er wordt constant geswitcht van Engels naar Japans, naar Cantonees, naar Mandarijn en naar Thais, waardoor het verwarrend kan worden. Het maakt niet uit welke taal er gesproken wordt, iedereen blijkt het te kunnen verstaan. Misschien ook wel logisch voor een internationale groep van dieven, maar het maakt het voor de kijker niet altijd even gemakkelijk. Ook de dialoog op zich komt vaak erg gekunsteld over, wat de film niet ten goede komt.

Hoewel het wel erg veel negatieve feedback lijkt te zijn, is Lupin the 3rd zeker een vermakelijke film. Met een hoog actiegehalte en de gimmicks van Lupin verveelt de film geen moment.