Lovecraft Country

Lovecraft Country

60 min - Drama, Fantasy, Horror
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2021
Runtime:  1 h 00 min
Writers:  Matt Ruff, Misha Green


Tagline: Be Careful What You Search For.

Lovecraft Country, één van de meest misleidende en daarmee ook verrassendste series van de afgelopen tijd. Je zou denken dat we een serie kregen die de wereld van Lovecraft liet zien. Even een korte introductie, H. P. Lovecraft is een schrijver uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw die een ongekende mythologie heeft neergezet. Ooit van Cthulhu gehoord of Necronomicon? Bedacht door Lovecraft en niet meer weg te denken uit de hedendaagse pop culture. Zijn verhalen zijn sferisch te noemen waarbij waanzin, oude dode goden en duivelse praktijken de hoofdrol spelen. Naast dit was Lovecraft een seksist en racist. Vrouwen waren wel erg gevoelig voor de eerder genoemde waanzin en de niet blanke medemens was vaak een onderdaan van de oude goden en daarmee ook meteen slecht. Dit kwam niet alleen in zijn boeken maar ook in andere geschriften naar voren.

Dat racisme in Lovecraft Country een belangrijke rol heeft is dan ook alles behalve vreemd. Matt Ruff schreef in 2016 de roman Lovecraft Country waarin hij zich heeft laten inspireren door de mythologie van Lovecraft met een flinke dosis racisme erin vermengd. Of deze HBO serie een getrouwe weergave van het boek is weet ik niet, maar dat deze erg onderhoudend is en het monster van racisme goed laat zien is een feit.

We volgen Atticus (Jonathan Majors), een oorlogsveteraan in de jaren 50 die op zoek is naar zijn verdwenen vader. Deze tocht brengt hem in contact met zijn verleden in de vorm van familie maar ook jeugdvriendin Leti Lewis (Jurnee Smollett). Hun zoektocht brengt ze naar Ardham, niet te verwarren met Arkham, maar een mooie Lovecraft referentie non the less. Hier komen ze in contact met een genootschap van witte mannen genaamd de Sons of Adam die wel heel erg aan de KKK doen denken en magie beoefenen. Ze zoeken oude geschriften in lang vergeten dode talen waarmee ze onder andere onsterfelijkheid kunnen bereiken. Deels moet held Atticus (Tic) de strijd aangaan met deze groepering, maar dochter van de Titus Braithwhite (de grandmaster in een rol van Michael Rose) Christina (Abbey Lee) helpt Atticus juist weer, maar daar heeft ze een eigen belang in.

Lovecraft Country is misleidend, omdat je verwacht enorm veel Lovecraft te zien te krijgen; oude goden of een sfeer van waanzin. Deze blijft achter en wat overblijft is nog steeds meer dan de moeite waard. Het echte monster is hier racisme wat op een unieke wijze in beeld gebracht wordt. Erg passend en ook mooi dat dit in een verhaal waar Lovecraft in voorkomt, zo sterk in beeld gebracht wordt. Tulsa is bijvoorbeeld een onderwerp wat hier aan de orde is en wat meteen een vergelijking oplevert met een andere HBO serie Watchmen van vrij recent. Totaal ander genre, maar ook een zelfde kaliber.

Voor de horror liefhebbers, wees gerust, er is nog genoeg horror alhoewel ik het soms meer avontuur vind of zelfs fantasy dan horror, maar niets om over te klagen wat mij betreft. Als ik dan toch een klacht mag deponeren is dat omdat ik de samenhang tussen de afleveringen soms mis. Het voelt af en toe een beetje AHS achtig met elke aflevering een ander verhaal en dat past hier niet wat mij betreft. Er is dan ook wel een rode draad, maar die wordt niet elke keer even goed opgepakt. Desondanks voor mij één van de meest interessante series van nu waar ik enorm benieuwd naar ben hoe het zich verder gaat ontwikkelen.