Jumanji: Welcome to the Jungle

Een typische Hollywood trailer; weinig verhaal, veel actie en een luide soundtrack, maar toch blijft de trailer van Jumanji: Welcome to the Jungle mij bij. Meer dan 20 jaar na het origineel komt er een tweede deel. De cast bestaat uit Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Jack Black, Kevin Hart en Karen Gillan. Je ziet helikopters, motoren, een neushoorn achtervolging en Jack Black die opgegeten wordt door een nijlpaard. Dit kan niet wat zijn, toch?

Jumanji is geëvolueerd. Het weet dat bordspellen niet meer van deze tijd zijn (1996) en verandert in een videogame. Alex Vreeke (Mason Guccione) speelt het spel en wordt de wereld van Jumanji ingezogen. 20 jaar later komen vier tieners dit spel tegen tijdens het opruimen van een opslagruimte op school. Ze moeten nablijven en de straf is pas voorbij als alles geordend is. Aangezien ze toch niets beters te doen hebben besluiten ze de game console die ze gevonden hebben aan te sluiten om een potje te spelen. Ze kiezen elk een avatar om aan de game te beginnen. Welkom in Jumanji!

De wereld van Jumanji is in gevaar. De corrupte archeoloog Russel van Pelt (Bobby Cannavale) heeft het oog van de Jaguar gestolen. Hiermee kan hij de dieren in Jumanji beheersen. Hij is het juweel echter kwijtgeraakt aan Nigel Billingsley (Rhys Darby). Nigel speelt onder één hoedje met Smolder Bravestone (Dwayne Johnson), de aartsvijand van Russel van Pelt. Samen met zijn team, Shelly Oberon (Jack Black) de cartograaf, Mouse Finbar (Kevin Hart) de wapens specialist en Ruby Roundhouse (Karen Gillan) de martial dance artist moeten ze de jungle doorkruisen om het juweel terug te plaatsen in het oog van het jaguarstandbeeld.

Laat ik meteen beginnen met de mededeling dat de eerste Jumanji voor mij een Guilty Pleasure is. In de jaren 90 heb ik deze film verslonden en kon ik niet genoeg krijgen van de capriolen van Robin Williams in de rol van Alan Parrish en de vreemde jungle die stukje bij beetje onze wereld infiltreerde. Het nieuws dat er een nieuwe versie aan zat te komen begon al in 2012. In eerste instantie leek het erop dat we te maken zouden krijgen met een remake van de 1995 Jumanji, maar de dood van Robin Williams in 2014 gooide roet in het eten. Na enkele jaren van development hell kwamen in 2015, een jaar na de dood van Robin, weer berichten over deze film naar buiten. Dit heeft de studio aardig wat negatieve reacties opgeleverd, maar desondanks werd er doorgezet. Het script werd herschreven en in 2016 kwam het nieuws dat er geen remake zou komen, maar een sequel die het eerste deel in ere zou laten.

Jumanji: Welcome to the Jungle is wat mij betreft een waardig vervolg. Een vervolg was niet nodig om eerlijk te zijn, maar het eindresultaat is een leuk simpel popcorn actie avontuur. Deze tweede Jumanji zou zo vergeten worden als het niet aan de cast zou liggen. De combinatie van hoofdrolspelers is vreemd, maar werkt ontzettend goed. The Rock in een comedy is eigenlijk altijd een beetje vreemd, maar deze spierbundel weet zelfs op de lachspieren te werken. Ook Karen Gillan, waar ik niet veel meer van ken dan Nebula in Guardians of the Galaxy, doet het uitstekend. Zij is de nuchtere factor die correct de draak steek met de seksualisering van vrouwen in videogames. Dat haar personage op Lara Croft is gebaseerd zegt dan denk ik wel genoeg. Kevin Hart’s karakter is wat mij betreft te veel een cliché waar ik dan weer niets mee kan. Jack Black daarentegen is geweldig over the top. Hier moet hij namelijk een tienermeisje in het lichaam van een ‘overweight middle age man’ spelen en dat doet hij met verve. Ook kan ik met een gerust hart zeggen dat het eerbetoon aan Robin Williams subtiel maar goed aanwezig is. Het gebruik van zijn boardgame avatar en zijn ‘tag’ in het spel zijn voor de kenners overduidelijk. Wat mij betreft mag je Jumanji: Welcome to the Jungle toevoegen aan het boekje van Guilty Pleasures!