Juleblod

Poster voor de film ""

Met zijn vorige film Huset nam Reinert Kiil het haunted house genre onder handen, nu is het tijd voor een slasher. Hoe kan je dat nou beter doen dan met een kerst slasher. Met Juleblod oftewel Christmas Blood levert Reinert een waardige toevoeging aan het horror kerst genre. Perfect voor de liefhebbers van de alternatieve kerstfilm.

De Kerstman in deze film is een psycho die een aardig lijstje met stoute mensen heeft verzameld. Niet om ze over te slaan met cadeaus, maar om gruwelijk te vermoorden. Aan zijn killing spree komt een einde als Thomas Rasch (Stig Henrik Hoff) hem neerschiet. De horror Santa overleeft dit om jaren later uiteindelijk te ontsnappen. Zijn lijstje is bij lange na nog niet afgewerkt. Zijn tocht naar boosdoeners brengt hem naar het meest noordelijke topje van Noorwegen waar hij een reünie van vriendinnen ruw zal verstoren.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen met de mededeling dat we hier nu niet het meest originele script hebben, maar eerlijk is eerlijk, dat maakt voor deze film niets uit. Reinert doet namelijk waar hij goed in is en dat is een throwback naar een klassiek horror genre faciliteren, en dat doet hij goed.

Het helpt natuurlijk ook mee dat Reinert een paar acteurs in deze film heeft zitten die de aandacht vast weten te houden. Ook de moordenaar hier is onderhoudend. Juleblod is geen hoogvlieger maar dat hoeft voor mij ook niet. In dit genre is het lastig vernieuwend te zijn en is het wat mij betreft belangrijker om gewoon een solide product af te leveren. Qua guts and gore levert Reinert, maar qua tits and ass blijft het wat degelijk. Wat overigens wel ontzettend pakkend voor deze film werkt is het speelse gebruik van (ver)licht(ing). Leuke kerstlampjes die je her en der subtiel te zien krijgt. Onder de streep is het vorige werk van deze Noorse genre regisseur nog steeds mijn favoriet, maar Juleblod staat op een goede tweede plek.