Judge Dredd

Poster voor de film "Judge Dredd"

Judge Dredd

R 96 min - Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1995
Director:  Danny Cannon
Runtime:  1 h 36 min


Tagline: In the future, one man is the law.

Met een aangewakkerde discussie op het oude TOTF forum over comic adaptations ben weer gaan denken aan een oudere adaptation. Ik moest namelijk denken aan Judge Dredd. Een Sci Fi comic adaptation die in 1995 de blockbuster moest worden, alleen is de film gigantisch geflopt, maar is het nu wel of niet een goede comic adaptation? Dat is een vraag die ik hieronder wil beantwoorden, wat ik al wel kan zeggen is dat deze film juist door het floppen en Judge Dredd als onderwerp al spontaan cult is geworden.

Het is de toekomst, de verre toekomst. Door Atomaire, Bacteriologische en Chemische oorlogsvoering is de aarde een woestenij op enkele steden na. Deze steden zijn de zogeheten Mega Steden. In de mega steden zijn er zo veel mensen op elkaar gepakt en is de criminaliteit zo hoog gestegen dat het oude rechtssysteem niet meer werkte. Er is een nieuw rechtssysteem gekomen in de vorm van de Judges. Zij zijn namelijk rechter, jury en veller van vonnis ineen. Buiten de mega steden is de verdoemde aarde, het overblijfsel van de oorlogen met daarin de lawless. De zogeheten lawless zijn de verbanningen van de mega steden en de mutanten. De wereld is grimmiger, fascistischer en moordlustiger geworden.

We richten ons enkel op Mega City 1 waar Judge Dredd (Sylvester Stallone) het recht uitoefent. De naam van Dredd bezoemt alleen al angst in bij de wetbrekers in Mega City 1 en waar al niet meer. Dredd wordt valselijk beschuldigt voor een moord en wordt hierdoor met nog een valselijk beschuldigde voor levenslang naar Aspen prison verbannen. Gelukkig voor Dredd wordt het gevangschip onderschept door de Angel familie. Dredd ontspapt uit het gevangschip en gaat terug naar Mega City 1 om zijn naam te zuiveren en de werkelijke crimineel te vonden en judgen!

Typisch een Dredd verhaal als je het mij vraagt. Logisch ook gezien dat de film gebaseerd is op de Judge Dredd graphic novel “The Return of Rico”. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik juist die Judge Dredd graphic novel niet ken, maar ik ben erg goed bekend met Judge Dredd en ben ook een groot liefhebber van zijn comics, graphic novels maar ook alle andere 2000AD verhalen. (Judge Dredd is een karakter die binnen de 2000AD serie geïntroduceerd werd)

De regisseur Danny Cannon heeft aangegeven zelf ook een groot fan van de 2000AD reeks en Judge Dredd in het bijzonder te zijn. Nu is het zo dat Danny heel erg veel creatieve meningsverschillen met Stallone heeft gehad tijdens het maken van de film dat punt 1 de film niets meer lijkt op wat het behoorde te zijn volgens het script, en 2 Danny niet meer met grote namen wil werken. Die creatieve meningsverschillen hebben ertoe geleid dat deze film naar mijn mening (en ditmaal ook naar de mening van het grote publiek) enorm geflopt is. Er gebeuren namelijk zaken in de film die gewoon niet kunnen. Punt 1: Dredd doet zijn helm af. Iedereen die ook maar iets weet van de Judge Dredd comics weet dat de helm niet af gaat. Punt 2: Dredd toont emoties. Weer iets wat voor Dredd totaal onmogelijk is. Punt 3: Dredd die optrekt met iemand die hij veroordeelt heeft en die hij zich ook nog eens door laat afbekken?! Ja hoor komop zeg… Naar mijn mening is het concept van Judge Dredd in deze film totaal verneukt. Naast dat is de film ook nog eens heel erg onderhevig aan over acting van de kant van alle acteurs met meer dan gemiddelde on screen tijd (Stallone, Assante, Schneider e.a.).

Nu vraag je je af waarom deze film dan nog gemiddeld scoort in mijn boekje. Omdat ten eerste ik het de regisseur nog knap heb vinden doen ondanks het gezeik van Stallone. De Judges waren goed neergezet, Mega City 1 was goed neergezet, de Angel familie was goed neergezet en extra punten gaan uit naar de ABC robot die in deze film voorkwam. Omdat ik het verhaal van The Return Of Rico niet ken weet ik ook niet of de ABC robot er daadwerkelijk ook in hoort maar het klopt wel. De karakters uit 2000AD die ik nog cooler vind dan Dredd zijn namelijk de ABC Warriors. Een bende robotten die ontworpen zijn om de ABC (atoom, bacteriologisch, chemisch) oorlogen te weerstaan. Alle robots zijn uitgeschakeld of vernietigd tijdens of na de oorlogen. Eén van de overlevenden (waar deze robot ook op gebaseerd is, minimaal qua uiterlijk) is Hammerstein die na de oorlog zijn diensten aanbood om zo doende nuttig te kunnen zijn voor de maatschappij binnen zijn eigen visie. Het verdere verhaal van de ABC Warriors is hier niet van toepassing en zal ik verder niet over uitweiden.

Het is jammer dat Sly Stallone zo erg graag zijn actieflick van het jaar neer wou zetten anders was deze film naar mijn mening een topper geweest. Alle elementen voor een duister, grimmig en ultragewelddadig werkje zaten/zitten erin alleen konden er door verschillende oorzaken niet uitkomen. Als hoofdredenen heeft dat aan Stallone en de regels van het MPAA.