Ju-on: The Curse

Poster voor de film "Ju-on: The Curse"

Ju-on: The Curse

70 min - Horror
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2000
Director:  Takashi Shimizu
Runtime:  1 h 10 min
Writers:  Takashi Shimizu


Iedere liefhebber van Aziatische films en horror films is inmiddels bekend met de Japanse ghost flicks. Enkele van deze ghost flicks kun je gewoon niet omheen. Ju-On The Grudge is er daar eentje van. Wat wil je met uitzendingen op MTV en een Amerikaanse remake. Deze film heeft voorstanders en tegenstanders. Iedereen heeft er wel een mening over, maar wat weinigen weten is waar het allemaal mee begonnen is. Ju-On The Grudge is namelijk niet de eerste maar de derde.

“Ju-On : vloek van iemand die sterft in razernij. De vloek heerst waar die persoon heeft geleefd. Wie erdoor getroffen wordt, sterft en een nieuwe vloek is geboren.”

Doordat in de eerste instantie iemand in razernij gestorven is is het huis vervloekt met de Ju-On. De volgende personen die dan in dat huis komen zijn ook vatbaar voor de Ju-On enzovoorts.

Dit is het princioe van de Ju-On reeks. Wat maakt deze dan anders dan de anderen? Nou het verhaal niet in ieder geval maar wel dat dit hetgeen is waar het allemaal mee is begonnen. We maken hier kennis met Kayako Saeki (Takako Fuji) en Toshio (Ryôta Koyama). Dat zijn zoals degenen die de latere delen van Ju-On kennen degenen waar de eerste Ju-On mee begonnen is. Doordat je weet hoe de eerste Ju-On ontstaan is maakt het de latere delen naar mijn mening een stuk interessanter.

Naast dat het begin van Ju-On qua verhaal is heeft deze film meerdere aspecten waardoor deze op dit moment mijn favoriet in de Ju-On reeks is. Deze film is een zogenaamde directe video/tv release wat inhoudt dat er een dusdanig laag budget aan vastzit. Het lage budget valt overduidelijk te zien. Ten eerste al door het camerawerk. Het is allemaal met een digitale camera opgenomen met geen extra effecten toegevoegd. Special effects in deze film nee, niet te zien op één heel erg cheesy one na. Desondanks door het lage budget weet deze mij meer de stuipen op het lijf te jagen dan de nakomende delen (en dat doen ze echt wel). Doordat hier geen budget aan vastzit moet Shimizu het echt hebben van de sfeer die gecreëerd wordt, en dat doet hij geweldig met dit lage budget. Ondanks dat je weet dat je een ghost krijgt te zien voel je je ongemakkelijk en als je dan de ghost ziet schrik je ook. De sfeer wordt ook in deze Ju-On weer heerlijk versterkt door het akelige kattengejank en de geigerteller (Dit vocale kunstwerk heeft Shimizu trouwens zelf gedaan)……

Heerlijke eerste installment in de Ju-On reeks waar ondanks het lage budget het scare effect beter overkomt dan in welke opvolger dan ook.