John Wick

Er is een goede reden waarom Keanu Reeves de laatste paar jaren gezien wordt als Hollywood’s ultimate tough guy. Die reden is John Wick.

John Wick (Keanu Reeves) was werkzaam als een huurmoordenaar voor een wereldwijde organisatie die zich in dit gebeid heeft gespecialiseerd. Zakelijk, vriendelijk en bovenal goed gestructureerd. De organisatie, gerund vanuit het hotel The Continental. Deze organisatie heeft locaties over de gehele wereld om zo zijn “werknemers” te kunnen ondersteunen.

John heeft echter zijn professie opgegeven om bij zijn geliefde te zijn. Wanneer zij echter vijf jaren later aan kanker overlijdt blijkt dat zij geregeld heeft dat John een puppy, Daisy, krijgt. Waar John initieel niet weet wat hij met het beestje aan moet, weet Daisy toch een plek in het hart van John te winnen.

Het geluk van John is echter een kort leven beschoren wanneer leden van de Russische maffia de auto van John Wick stelen en Daisy doden.

Het onderliggende verhaal van John Wick is een concept wat in Hollywood veel vaker gebruikt is: gepensioneerde huurmoordenaar neemt wraak wanneer het belangrijkste in zijn leven wordt gedood of gestolen. Het is wat dat betreft een typische revenge movie zoals True Grit, Kill Bill of de verschillende Death Wish films en Crank. Het grote verschil is echter dat het in het geval van John Wick niet gaat om een persoon, maar om de Ford Mustang en de puppy Daisy. Het verhaal op zich is daarom niet speciaal; wat maakt John Wick dan zo goed? Het is de overweldigende actie waar de film mee vol zit en het acteerwerk van Keanu Reeves. Reeves heeft zijn status als actieheld vastgezet met zijn vertolking als Neo in de Matrix films, maar met zijn vertolking als John Wick tilt hij het naar een hoger niveau. John Wick is niet de onaantastbare held, maar een zeer getrainde moordenaar met maar één missie: wraak!

Speciaal is John Wick als film zeker niet, maar het is zeker een spectaculaire actiefilm en heeft de cultstatus meer dan verdiend.