John Wick: Chapter 2

John Wick: alleen zijn naam al jaagt de Russische maffia doodsangsten aan. Zijn naam wordt vergeleken met de bovennatuurlijke Baba Yaga (de Russische boogeyman). Wanneer hij op je jaagt, weet je dat je laatste uur geslagen heeft. Zijn gezicht is voor velen het laatste wat ze zullen zien. Volgens velen is hij de incarnatie van de Grim Reaper.

John Wick: Chapter 2 begint met recht waar de eerste film, John Wick, eindigt. Tijdens de jacht op de Russische maffioso Iosef Tarasov (Alfie Allen), die zijn Ford Mustang heeft gestolen en zijn puppy Daisy heeft gedood, slacht John Wick (Keanu Reeves) nagenoeg de gehele Russische maffia eigenhandig af. John weet wraak te nemen en krijgt zijn geprijsde Mustang terug, al dan niet zwaar beschadigd.

John Wick was tijdens zijn actieve dagen één van de meest gelauwerde huurmoordenaars, totdat hij dat op heeft gegeven om bij zijn geliefde te zijn. Het blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn om de wereld van huurmoorden en geweld zo maar achter je te laten en John heeft om uit deze wereld te stappen een zogeheten “marker” bij de zoon van de leider van de Italiaanse maffia, Santino D’Antonio (Riccardo Scamarcio). Deze “marker” houdt in dat John een schuld heeft bij Santino. Het negeren van de “marker” betekent een doodsvonnis volgens The Continental, de wereldwijde organisatie. De “markers” worden beheerd door de leider van de organisatie: Winston (Ian McShane).

Naast het verzorgen van support voor de huurmoordenaars, zoals wapens, kleding en informatie, heeft The Continental ook regels waaraan ieder zich moet houden. En een cardinale regel is dat er op het grondgebied van The Continental geen “zaken” gedaan worden.

Om de “marker” op te lossen moet John de zus van Santino, Gianna D’Antonio (Claudia Gerini), vermoorden, zodat Santino de leiding over het familiebedrijf kan overnemen. Wanneer Santino John echter verraadt door een prijs op zijn hoofd te zetten, begint voor John Wick de jacht opnieuw.

John Wick: Chapter 2 is een directe continuatie van het eerste deel en loopt ook soepel over, zodat er een doorlopend verhaal wordt gecreëerd. Ook de actie en het tempo van de film blijven op een hoog niveau en geeft je als kijker een haast constante stroom en actie en over-the-top geweld. De kijker krijgt nu ook een betere kijk in de organisatie, de werking en vooral de omvang van The Continental en de invloed van haar leider Winston.

Wat voor zijn voorganger geldt, geldt ook voor het tweede deel uit de John Wick-saga. Het verhaal is niet bepaald origineel, maar bij deze films gaat het ook niet zo zeer om het verhaal, maar meer om de spectaculaire actie, waar de film mee vol zit. Reeves’ gun-fu blijft een lust voor het oog.