Jin-Roh: The Wolf Brigade

Poster voor de film "Jin-Roh: The Wolf Brigade"

Jin-Roh: The Wolf Brigade

R 102 min - Animation, Science Fiction, Thriller, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1999
Director:  Hiroyuki Okiura
Runtime:  1 h 42 min


Tagline: Jin-Roh The Wolf Brigade

In een alternatief verleden pakte WO II niet al te best uit voor Japan. Mensen massa’s verzetten zich tegen de autoriteiten met gevolg dat er een guerrilla oorlog uitbreekt. De autoriteiten zien deze massa’s als terroristen en zetten de Capitol Police Organization [CAPO] in, of liever gezegt, de zwaar bewapende elite eenheid de Wolf Brigade om de rellen en de vrijheids vechters te stoppen met een ” by any means necessary” attitude. Kazuki Fuse [spreek uit Foo-seh], is een lid van van deze brigade en het verhaal draait zo’n beetje om hem. De emotioneel verwarde Fuse word terug gestuurd naar ‘t boot camp nadat hij faalde een jong meisje, een roodkapje, neer te schieten, die explosieven bezorgt bij de terroristen. Fuse is het centrum van ondervragingen en onderzoeken die uit eindelijk naar het complot leiden om de Wolf Brigade te ontbinden. Dit alles zet een stap naar de complexiteit van de intriges en plot wendingen die voorbij zullen komen.

De wereld van Jin-Roh: The Wolf Brigade is ‘gefilmd’ in a duistere, regenachtige setting die alleen maar eer aan doet aan de sombere gevoel die de film mee brengt. Het heeft een sfeer van vernietiging en verwarringen. De karakters zijn sterk en interessant. Op bepaalde momenten forceert de film je om je oordelen en vooroordelen te reëvalueren. Ondanks dat sommige scènes in Jin-Roh: The Wolf Brigade een extreme vorm van geweld laten zien is het geen actie film. Jin-Roh: The Wolf Brigade is een complexe film waarvan het merendeel van de film gebruikt wordt om de karakters, de intriges en het plot naar voren te laten brengen. De bruut in beeld gebrachte gewelddadige scènes die er zijn, zijn er alleen wanneer het plot het toe laat, maar de intensiteit komt naar mijn mening voort uit het plot en de wendingen. Artistiek gezien is Jin-Roh: The Wolf Brigade een meesterwerk, zoals je mag verwachten van Productions IG. De details in de film zijn absurd goed. Hiroyuki Okiura heeft besloten zo min mogelijk CGI te gebruiken, waar het gebruikt is, is het ook duidelijk te zien, maar de rest van deze film is in de traditionele vorm van de animé gemaakt.

In de soundtrack van Jin-Roh: The Wolf Brigade komt je de somberheid ook weer tegen in rustige klassieke stukken. In de action-packed scènes van de film word de muziek niet sneller, harder of bombastischer. Voor een actie film zou deze soundtrack absolute bagger zijn, maar zoals ik al eerder vermeldde is het dus geen actie film. De sombere muziek geeft een extra dimensie aan de film zonder het echt door te hebben. De soundtrack van Mizoguchi Hajime mag ook zeker niet onderschat worden. Mizoguchi Hajime heeft op zijn lijstje van soundtracks ook ‘Please save my Earth’ staan en mocht dat nog niet genoeg zijn, of als je de animé niet kent, dan moet je weten dat deze man heeft samen gewerkt met Kanno Yoko voor de soundtracks van ‘Macross Plus’ en ‘Vision of Escaflowne’ en dat zijn goede soundtracks en animé’s.

Mocht je interesse hebben in sombere, psychologische drama’s dan zit je met Jin-Roh: The Wolf Brigade wel goed. Heb je liever een lichtere, absurdere, hersenloze actie of iets anders waarbij je niet hoeft na te denken, iets waar van ik ook zeker wel kan genieten, dan is deze film niks voor jou. Als je ‘t niet zeker weet, dan raad ik ‘m je zeker aan. De film duurt [slechts] 102 minuten en misschien vindt je een ‘nieuw genre’ dat echt niet voor kinderen is of waarvan je meer wilt zien en dan raad ik je ‘Perfect Blue’ aan.