JeruZalem

Poster voor de film ""

Jeruzalem

R 87 min - Horror
Your rating:

Country:   Israel
Language:  English
Release Date:  2016
Director:  Doron Paz, Yoav Paz
Runtime:  1 h 27 min
Writers:  Doron Paz, Yoav Paz


Tagline: On Judgement Day, Hell Shall Inherit The Earth.

De Dag des Oordeels. De dag waarop zowel de levenden als de doden samen komen om te worden veroordeeld voor hun daden. Als je de geschriften mag geloven wordt het een ruig feestje tussen de demonen, gevallen engelen, herrezen doden en nog meer prettigheden. Oftewel voor de meeste van ons foute boel, laten we eerlijk zijn. Het komt ook nog eens voor in zowel de Christelijke, Islamitische en Joodse geschriften. Dus wat is nu een mooiere locatie voor Judgement Day dan Jeruzalem? Je zou er maar net op vakantie zijn.

Laat dat nou het geval zijn voor Sarah (Danielle Jadelyn) en Rachel (Yael Grobglas), twee Joods-Amerikaanse tieners die samen op vakantie gaan naar de heilige stad. Sara krijgt voor vertrek van haar vader een Smart Glass kado. De hele film wordt uit dit perspectief gefilmd. Jawel, het is found footage stijl!

Eigenlijk zijn de dames onderweg naar Tel Aviv om lekker te feesten, maar onderweg ontmoeten ze Kevin (Yon Tumarkin) die juist geïnteresseerd is in de historie van Jeruzalem en religieuze mythologie. ze besluiten dan daar eerst een stop te maken. In het hotel waar ze verblijven ontmoeten ze de charmante Omar (Tom Graziani). Hij is erg gecharmeerd van de dames en hij wordt hun gids door het uitgangsleven van Jeruzalem.

Het is niet alleen feesten. De vakantie wordt zo nu en dan onderbroken door vreemde voorboden. Kevin lijkt zelfs door te draaien wanneer hij claimt dat er geen morgen meer zal komen. Omar laat hem voor zijn eigen bescherming opnemen in een psychiatrische kliniek. Die zelfde avond blijkt dat gelijk heeft. Wat lijkt te beginnen als terroristische aanvallen blijken uiteindelijk het Israëlische leger te zijn dat ten strijden trekt tegen de ondoden en al het andere gespuis uit de onderwereld.

JeruZalem is voor een found footage film nog lang niet slecht, maar wordt wel gekenmerkt door de typische clichés waar elke film uit dit genre zich schuldig aan maakt en dat begint al gauw zwaar te wegen. Dat alles door de smart glass van Sarah gefilmd wordt is redelijk origineel. Alle social media functies die aanvankelijk gebruikt worden de personages te introduceren begint al snel af te leiden van het verhaal. Het merk wordt nooit genoemd, maar ik wil er een telefoon van, als je ziet wat dit ogenschijnlijk fragiele brilletje allemaal overleeft zonder een krasje. Verder is de film best vermakelijk. Wat ik persoonlijk alleen wel heel vreemd vind is dat de intrigerende demon van de poster niet in de film zit. Laat ik daar nou juist zo benieuwd naar zijn geweest.