Jason and the Argonauts

Poster voor de film "Jason and the Argonauts"

Jason and the Argonauts

104 min - Adventure, Family, Fantasy, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1963
Director:  Don Chaffey
Runtime:  1 h 44 min


Tagline: Greatest Odyssey Of The Ages - for the first time on the screen

Special effects zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Met alle ontwikkeling op gebied van CGI kan alles, maar dan ook echt alles levensecht op film gezet worden. Het is soms makkelijk te vergeten dat die techniek altijd bestaan heeft. Voordat computers überhaupt hun optreden hadden gemaakt waren special effects nog echt special. Door slimme trucage creëerde filmmakers de meest fantastische scenes. Monsters waren vaak mannen in pak of stop motion animation. Ray Harryhausen, geïnspireerd door de eerste King Kong film uit de jaren dertig, werd hier een revolutionair in. Hij ontwikkelde een techniek wat hij Dynamation noemde, waarmee acteurs en geanimeerde poppen echt met elkaar interactie leken te hebben. Een goed voorbeeld van deze techniek is te zien in Jason and the Argonauts uit 1963.

Deze Griekse Epos volgt de avonturen van Jason (Todd Armstrong). Hij groeit op als een wees, nadat Pelias (Douglas Wilmer) het koninkrijk van zijn vader binnenvalt en zijn familie uitroeit. Pelias was zo wreed, omdat hem voorspelt werd dat hij na zijn zege zou worden verslagen door het nageslacht van zijn vijand koning Aristo. Tenminste, dat was zijn interpretatie. Hera (Honor Blackman), ontstemd omdat Pelias haar tempel geschonden heeft, zorgt ervoor dat hij en Jason elkaars pad kruisen door Pelias bijna te verdrinken. Een onwetende Jason twijfelt niet en redt hem van een gewisse dood. Eenmaal terug in het kamp van Pelias wordt duidelijk dat Jason niet weet wie hij voor zich heeft als hij uitspreekt dat hij Pelias wil onttronen. Alleen Pelias vermoorden is echter niet genoeg om het volk achter hem te krijgen. Daarvoor wil Jason het legendarische gouden vacht bemachtigen aan het einde van de wereld, als teken voor het volk. Pelias moedigt Jason aan om zijn missie te voltooien in de hoop dat Jason deze gevaarlijke reis niet zal overleven.

Hermes (Michael Gwynn), al die tijd al vermomt als de ziener van Pelias, brengt Jason naar Olympus voor een ontmoeting met Zeus (Niall MacGinnis) en Hera. Zeus staat Hera toe om Jason vijf keer te helpen op zijn reis. Ook bied hij Jason een schip en bemanning aan, maar dat slaat Jason af. In plaats daarvan organiseert hij spelen om de beste mannen van Griekenland te verzamelen en laat hij Argos (Laurence Naismith) een schip bouwen. De spelen zijn een groot succes en hij stelt een sterke bemanning samen. Zelfs Hercules (Nigel Green) is van de partij, maar ook Acastus (Gary Raymond), de zoon van Pelias. Acastus is er op gebrand om ervoor te zorgen dat Jason zal falen.

De volgende dag hijsen Jason en zijn Argonauten het zeil op weg naar de gouden vacht. Ze zullen vele mythische gevaren voor de boeg hebben; Talos op het eiland van brons, Harpijen, Klaterende rotsen, een Hydra en ondode soldaten. Zal Jason slagen?

Van jongs af aan heb ik al een zwak gehad voor stop motion animation. De schokkerige bewegingen van deze fantastische wezens heeft een zekere charme die nog steeds standhoud in dit digitale tijdperk. Met name het werk van Harryhausen is fascinerend om naar te kijken. Jason and the Argonauts was zeker niet de eerste film waar hij aan gewerkt heeft en dat is te zien. Als een moderne filmkijker zul je aanvankelijk zien hoe ‘nep’ alles is, maar na een paar scenes vergeet je dat volledig en ga je volledig op in dit epische verhaal. Met name het gevecht met de gewapende skeletten is legendarisch. Vanaf het moment dat ze letterlijk uit de grond kruipen druipt de spanning ervan af.

Wat voor mij de film kracht en charme geeft zal voor andere kijkers misschien een reden zijn om de film gelijk weer af te zetten. Toch denk ik dat als je wilt zien hoe er zonder computers een mythologie leven in geblazen wordt, je deze film zeker eens een kans moet geven.