It

Laat ik het er maar meteen uitgooien.. Ik ben geen fan van remakes. Sterker nog, ik denk dat de meeste remakes compleet overbodig zijn. Helaas is de creatieve put in Hollywood leeg. Als het geen remake is dan is het wel een verfilming van een boek of een comic. Zo is het ook met It. Het boek van Stephen King komt uit 1986. Laat King nu net een schrijver zijn die veel verfilmd is en nog steeds wordt. It werd in 1990 al verfilmd met de legendarische Tim Curry als Pennywise. Hij is er persoonlijk voor verantwoordelijk dat velen van mijn leeftijdgenoten een aversie tegen clowns hebben en een deel van hen zelfs coulrofobie heeft ontwikkeld. 27 jaar later komt er een nieuwe versie van It in de bioscoop. Is het een nieuwe verfilming van het boek, of een remake van de jaren 90 film? Bill Skarsgård heeft nu de eer om de rol van Pennywise op zich te nemen.

It gaat over een groepje vrienden die door het lot worden samengebracht. Zij noemen zichzelf liefkozend de “Losers”, want ze zijn nu niet bepaald de meest populaire kinderen op school. Bill (Jaeden Lieberher) de stotteraar, Richie (Finn Wolfhard) de brildrager, Eddie (Jack Dylan Grazer) de astmatische jongen en Stan (Wyatt Oleff) de jood zijn op een dag in de Barrens aan het spelen. Ben (Jeremy Ray Taylor) komt op hun pad nadat hij uit de handen van de pestkoppen onder leiding van Henry Bowers (Nicholas Hamilton) is ontsnapt. Dit is niet zonder kleerscheuren gegaan. Zij zijn niet de eigen die last hebben van Bowers en zijn bende. Ook Beverly (Sophia Lillis) en Mike (Chosen Jacobs) hebben het zwaar te verduren. Deze zeven kinderen maakt de groep compleet. Ze zijn niet alleen samen in hun strijd tegen Henry Bowers, maar ook in een reeks vreemde gebeurtenissen. Stuk voor stuk hebben ze allen onverklaarbare dingen gezien, vaak gepaard met de aanwezigheid van een clown.

In Derry gebeuren vreemde dingen. Kinderen verdwijnen en elke 27 jaar zijn er tragische gebeurtenissen waarbij er velen overlijden. Dit gaat terug naar de stichting van Derry. Wat is de link tussen al deze gebeurtenissen en waarom zie je zo vaak een clown hierbij terug?

Horrorfilms zijn lastig. Ze zijn voorspelbaar en als het monster niet interessant is of niet geloofwaardig heb je zo een flop op handen. Met de uitgeputte put van Hollywood is het eenheidsworst wat je te zien krijgt en krijg je nergens een keer vernieuwing. Voor mij genoeg reden om Hollywood horror zo veel als mogelijk over te slaan. Toch maak ik voor It een uitzondering, zelfs al is het een remake. Het boek van Stephen King is een klassieker, de jaren 90 film de grootste nachtmerrie van een generatie. Niet vergelijken is zo goed als onmogelijk, toch ga ik deze op zijn eigen krachten en zwakheden beoordelen.

It is voorspelbaar. Je ziet de jumpscares aankomen en regisseur Andy Muschietti bedient zich iets te graag van schreeuwerige effecten wanneer het eng moet worden. Ook smerigheid is Muschietti niet vies van. Mag je hieruit concluderen dat hij er zich gemakkelijk van af probeert te maken? Misschien wil hij inderdaad wel op safe spelen, misschien zijn dat de beperkingen die opgelegd zijn door de studio, want laten we eerlijk zijn; dit is wel jarenlang de succesformule van dit genre geweest. Zolang er nog steeds gegild wordt bij het kijken van de film en er nerveus gelachen wordt na een pakkende scare veranderd dat niet. Is It een slechte film? Nee, zeker niet. Skarsgård is geniaal als Pennywise. Ik vind hem zelfs beter dan Tim Curry. Het kleine beetje onschuld, zijn bewegingen, de schmink en uiteraard zijn lach. Prachtig! It heeft zijn minpunten, maar hij doet het boek en ook de film van 27 jaar geleden eer aan. 27 jaar nadat It is gaan slapen is hij er weer om een hele nieuwe generatie kinderen en ook volwassenen een klein traumaatje te bezorgen.