It Ain’t Half Hot Mum

“Meet the gang, “cos the boys are here. The boys to entertain you! With music and laughter to help you on your way. To raise the rafters with a HEY HEY HEY. With songs, sketches and jokes old and new. With us about you won’t feel blue! So meet the gang, “cos the boys are here, the boys to entertain you. B, O, B O Y S, boys to entertain you!”

Het is 1945 en in Deolali, India is de zogenoemde Concert Party gestationeerd op het Royal Artillery Depot van het Britse Leger. De Concert Party zorgt voor het vermaak voor de Britse troepen gestationeerd in India en Birma. Onder leiding van Colonel Charles Reynold (Donald Hewlett) en Captain Jonathan Ashwood (Michael Knowles) probeert Battery Sergeant-Major “Shut Up” Williams (Windsor Davies) de korte dikke Gunner “Lofty” Sugden (Don Eckles) met een grote helm en een ongelooflijke zangstem, de overijverige en klungelige Gunner “Parky” Parkin (Christopher Mitchell), de kalende intelligente pianist Gunner “Lah-de-dah”/ “Padrewski” Graham (John Clegg), de mannelijke Schot met een kort lontje Gunner “Atlas” Mackintosh (Stuart McGugan), de niet-zo-slimme Gunner “Nobby” Clark (Kenneth MacDonald die zich specialiseert in vogelgeluiden en fluiten, Gunner “Nosher” Evans (Mike Kinsey) die een papier-scheur act doet, de Joodse voormalig theater agent Bombadier “Solly” Solomon (George Layton) en Gunner “Gloria” Beaumont (Melvyn Hayes) die zich specialiseert in vrouwelijke rollen en zich ook zo gedraagt, deze excuses voor soldaten in het gareel te houden. Iets waardoor BSM Williams vaak rood aan loopt en het niet kan laten zijn stem te verheffen. Als het aan BSM Williams had gelegen, dan waren deze “troepen” al lang naar het front in Birma gestuurd.

Het militaire personeel wordt bijgestaan door de inboorling Rangi Ram (Michael Bates), die als intermediar fungeert tussen de soldaten en de plaatselijke bevolking, zoals Char Wallah Muhammed (Dino Shafeek) een soort theedrager en Punka Wallah Rumzan (Barbar Bhatti) die voor verkoeling voor de officieren zorgt. Dat dit allemaal niet zo gemakkelijk verloopt, wordt al snel duidelijk.

David Croft en Jim Perry zijn samen verantwoordelijk voor deze droge Britse comedy. It Ain’t Half Hot Mum is dan ook niet de eerste samenwerking tussen deze twee, ze waren eerder al verantwoordelijk voor Dad’s Army, een serie over de burgerwacht in Groot Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze twee zouden later nog vaker samenwerken aan Hi-de-hi! en You Rang, M’lord?. David Croft is zeer zeker een naam die nauw verbonden is aan Britse comedy. Hij is tevens schrijver geweest van “Allo “Allo en Are You Being Served. Oftewel een naam waar liefhebbers van Britse comedy ten tijde van de jaren ’70 en ’80 niet om heen kunnen.

Britse humor is zeker niet iets wat iedereen kan waarderen. Het is duidelijk een “Love it or Hate it. In mijn geval zeker een Love it. Het blijft voor mij geweldig om telkens weer te zien hoe BSM Williams zich weer opwindt over de idiocy en het gebrek aan discipline van zijn manschappen.