Innocence

Poster voor de film "Innocence"

Innocence

122 min - Mystery, Drama
Your rating:

Country:   Belgium France Japan United Kingdom
Language:  French
Release Date:  2004
Director:  Lucile Hadzihalilovic
Runtime:  2 h 02 min
Writers:  Lucile Hadzihalilovic


Tagline: The end of innocence...the beginning of life.

Een doodskist gaat open en in deze doodskist ligt de 6 jarige naakte Iris (Zoé Auclair). Ze ontwaakt in een wereld waar ze omringd is door een groep van meisjes variërend in leeftijd van 7 tot 12. Deze meisjes zijn allen in wit gekleed en dragen allen ander kleurige lintjes in het haar. Deze wereld is er één van een groot bos met lampen in de bomen, 5 huizen waar de verschillende groepen meisjes wonen, een schoolgebouw en een grote muur om alles binnen en buiten te houden. Contact met de buitenwereld is verboden evenals ongehoorzaamheid. Als je toch één van de regels overtreedt van deze wondere wereld dan zul je of voor altijd moeten blijven en de jonge meisjes gehoorzamen of je verdwijnt en er zal nooit meer over je gesproken worden.

Dit is de wereld waarin de jonge Iris is terechtgekomen en waar ze ook op zal groeien tot haar 12de jaar. Meer vertellen over het plot zou jammer zijn voor degenen die deze film nog willen zien.

Innocence is een erg mooi geschoten film waarbij je met enige regelmaat de film op pauze kan zetten een screenshot kan maken en deze als wallpaper gebruiken of uitprinten om als een piece of art neer te hangen. Tevens doen de jonge meisjes en de andere acteurs/actrices in deze film erg goed hun best om een goed en geloofwaardig karakter neer te zetten. Wel vond ik dat deze film erg traag op gang kwam en ook niet altijd even duidelijk is in de richting die deze op wil gaan.

Door het vaak laten zien van jonge meisjes in hun ondergoed wordt de film als provocerend gezien en zijn er ook heftige discussies opgestart over het pedofilie gehalte in deze film. Niets is echter minder waar. Lucile Hadzihalilovic heeft voor het maken van deze films ook twee films gemaakt waarbij het onderwerp seks op jonge leeftijd naar boven gekomen is op een provocerende manier, maar dit is bedoeld geweest om de harde realiteit te laten zien. Verderop in deze recensie zal ik mijn gedachten over de film geven waarin ik ook uitleg probeer te geven over de jonge meisjes in ondergoed. Laat je in ieder geval door de meningen van anderen over deze film niet afschrikken om de film te kijken en een eigen mening te vormen.

Ik vond dit een uitermate mooie film die vol met symboliek zit die op verschillende manieren opgevat kan worden. Na de film te hebben laten bezinken en me verdiept te hebben in het werk van Lucile Hadzihalilovic en haar visie op de symboliek in deze film heb ik er ook een mening over gevormd. Ik ga in deze recensie verder mijn gedachten over deze symboliek de vrije loop laten. Het is aan te raden als je deze film nog niet gezien hebt dit ook niet te lezen. Kijk eerst de film en lees daarna verder in deze recensie. Wie weet kan deze recensie een licht schijnen op de vragen die deze film bij je opgewekt hebben. Dus nogmaals, na deze paragraaf komen er enkel en alleen maar spoilers.

SPOILERS!!!

De titel van de film is Innocence, onschuld. Iris komt als 6 jarig meisje vol onschuld in een wereld waarin ze afgeschermd is van de donkere boze buitenwereld. Ze kan vrijblijvend zonder zich druk te maken met de andere meisjes zwemmen zonder zicht druk te maken over gevaren die de buitenwereld kan bieden. Er zijn echter alleen maar onschuldige meisjes in deze wereld. De meisjes worden van begin af aan klaargestoomd voor een volgende stap in hun leven. Dit wordt door middel van ballet gedaan. Deze volgende stap in hun leven is pas over 6 jaar als ze de leeftijd van 12 hebben bereikt. Elk jaar wordt aangeduid door een ander kleurig lintje en het laatste lintje is paars. Aan het begin wordt er al gehint dat de voorgaande drager van het paarse lint weg is gegaan. Vanaf het 12de jaar gaan de meisjes naar de school om daar via een verborgen deur om daar een balletuitvoering voor publiek te geven. In dit publiek zie je duidelijk mannen en vrouwen zitten, de gezichten zijn echter voor de meisjes niet zichtbaar. Als de volgende generatie meisjes 12 geworden is worden de oudsten naar de volgende stap van hun leven geleid. In deze volgende stap worden ze geconfronteerd met hun mannelijke tegenhanger en komen ze dus in aanraking met seksualiteit.

Naar mijn mening zijn de meisjes zolang ze op deze school zijn onschuldig en worden ze beschermd voor de buitenwereld die deze meisjes ook als lustobjecten kan zien (hoe jong ze ook zijn) Vanaf het moment dat ze de school verlaten omdat ze de juiste leeftijd bereikt hebben of omdat ze gevlucht zijn verliezen ze ook hun onschuld.

Nu blijven er natuurlijk vragen open staan zoals wat Iris allemaal ziet op het moment dat ze de 12 jarige Bianca (Bérangère Haubruge) volgt, en waarom er over Alice (Lea Bridarolli) niet meer gesproken mag worden nadat ze gevlucht is. Het antwoord hierop zou kunnen zijn omdat deze film vertelt wordt vanuit de ogen van het onschuldige kind. In je kinderjaren blijven vele dingen ook onbeantwoord en mag er ook niet meer over gesproken worden als het eenmaal gebeurd is. Dit vaak om je beschermen tegen de werkelijkheid.

Er blijft voor mij echter wel de vraag waarom de meisjes in doodskisten aankomen en waarom deze ergens onder het schoolgebouw opgehaald worden. Mij deed dit in de eerste instantie denken aan een soort van Limbo waar de meisjes zich bevinden. De daden die ze hier uitvoeren bepalen of ze naar de hemel gaan of naar de hel. Alice die vlucht uit de wereld die haar wil beschermen tegen het kwade gaat op deze wijze naar de hel. Bianca die ondanks de interesse naar seksualiteit en de buitenwereld alsnog deze afwijst (doormiddel van het weggooien van de handschoen en de roos) gaat dan naar de hemel.

Ik weet niet of ik met deze visie op de juiste weg zit… Deze film kan op vele verschillende manieren opgevat worden. Mocht je deze film gezien hebben en je hebt iets te voegen op deze visie of je bent het niet met me eens of juist wel mail me dan. Ik persoonlijk ben erg benieuwd wat anderen hierover te zeggen hebben dus, kijk de film en mail me!

END SPOILERS!!!!