Inception

Poster voor de film "Inception"

Inception

PG-13 148 min - Action, Thriller, Science Fiction, Mystery, Adventure
Your rating:

Language:  English, Japanese, French
Release Date:  2010
Director:  Christopher Nolan
Runtime:  2 h 28 min


Tagline: Your mind is the scene of the crime.

De hype van 2010 op filmgebied is denk ik toch echt wel Inception. Als je in 2010 niets over Inception hebt gehoord, dan heb je de afgelopen paar maanden echter onder een steen doorgebracht. De film wordt geroemd om zijn ingenieuze plot waarbij je geen seconde kan missen omdat je anders het geheel van de film niet meer snapt. De film is zelfs al door enkele critici de hemel in geprezen als de beste film van deze eeuw, al dan niet ooit.

Is Inception echt de beste film van deze eeuw of ooit gemaakt? Laat ik zonder direct over te gaan op een mening zeggen dat ik dat niet vind. Is het één van de beste films van 2010? Ja, dat naar mijn bescheiden mening wel!

Inception vertelt het verhaal van droomdieven. Leonardo Dicaprio is als Dom Cobb de hoofdrolspeler van deze film. Hij en zijn crew zijn gespecialiseerd in dromendiefstal. Ze treden de dromen binnen van hun slachtoffers en stelen ideeën of informatie. Een simpele klus om informatie te stelen blijkt niet zo simpel te zijn als ze erachter komen dat ze getest worden. De test waar ze overigens voor slagen is om te zien of zij in staat zijn om ‘inception’ toe te passen. Inception is het tegenovergestelde van het stelen van een idee, namelijk het planten van een idee. Vele gespecialiseerde droomdieven zijn van mening dat het onmogelijk is. Echter is Dom van mening dat het moet kunnen. Hij is zelfs de enige die het ooit met een gematigd succes heeft uit weten te voeren. Dom stelt een nieuw team samen en gaat in training met dit team om zich voor te bereiden op de taak van ‘inception’

Het verhaal wat zicht ontvouwt is een verhaal waarbij Christopher Nolan de kijker confronteert met een droomwereld met vier droomlagen. De eerste drie lagen van dromen zijn lagen waarbij het onderbewustzijn nog een rol speelt en waar de droomdieven invloed op hebben. De vierde laag is een zogenaamd Limbo waar tijd geen rol meer speelt en waar niets is behalve de inventiviteit van de ‘bezoeker’ in Limbo.

De ‘diepte’ van het verhaal en de creativiteit waarmee Christopher Nolan dit verhaal aan de man brengt is meteen de reden waarom deze film overal geroemd wordt. Het komt dan om eerlijk te zijn ook niet vaak voor dat een film met deze ‘diepgang’ uit Hollywood komt. Critici en bezoekers geven massaal aan dat deze film meerdere keren gezien moet worden om door te hebben en dat deze enig in zijn soort is voor wat betreft diepgang. Voor Hollywood begrippen klopt dat inderdaad, echter zie je in de independent filmindustrie meer parels met een diepgang die Inception zelfs weet te overtreffen. Ik kan Inception om eerlijk te zijn dan ook niet vernieuwend noemen. Begrijp me niet verkeerd, Inception is alles behalve een alledaagse film, echter heb ik dit in de independent scene vaker gezien. Wat voor mij deze film interessant maakt en ook echt net dat stukje extra is het ontstaan.

In 2001 is Nolan al begonnen met het treatment voor Inception en legde hij dit al voor aan Warner Bros. Nolan besloot echter om niet verder te gaan met dit idee tot hij meer ervaring op had gedaan met ‘grote’ films en grote budgetten voordat hij zijn droomproject zou maken. Ervaring heeft Nolan opgedaan met ‘Batman Begins’, ‘The Prestige, en ‘The Dark Knight’. Met deze drie succesverhalen op naam heeft hij de ervaring gekregen om dit project te maken en om het vereiste budget te krijgen. Het eindresultaat is een film die de geschiedenis is zal gaan als één van de beste films ooit volgens velen. Voordat ik zo’n uitspraak ga doen moet de film voor mij verschillende jaren toch echt wel in mijn favorieten blijven staan en dat is iets wat ik niet kan en ga voorspellen. Telkens weer komen er nieuwe parels op filmgebied uit die me weer verbaast doen staan van hun creativiteit of uitwerking. Inception heeft mij zeker op een positieve manier weten te verassen, echter kan ik de liefhebbers van Inception adviseren eens verder te gaan kijken richting de indie filmindustrie, daar vallen veel meer van dit soort parels te vinden!