Ichi the Killer

Poster voor de film "Ichi the Killer"

Ichi the Killer

129 min - Action, Comedy, Crime, Drama, Horror, Thriller
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2001
Director:  Takashi Miike
Runtime:  2 h 09 min


Tagline: Love really hurts.

De eerste keer dat ik deze film draaide was als achtergrond. Ik had gehoord van de bloederigheid en wilde de film daarom zien. Het is een Japanse film dus verstaan wat ze zeggen kon ik niet en ik vond dat niet nodig. Tot mijn verbazing bleek ik toch wel af en toe dingen te verstaan. Alien Sun (zij speelt Karen in de film) spreekt soms Engels, maar ze spreekt ook Kantonees. (Ik heb zelf Kantonese roots.) En daardoor ben ik de nog een keer gaan kijken en er enthousiast over geworden.

Over de verhaallijn wil ik niet veel vertellen. De wereld waarin de film zich afspeelt is de Japanse maffia wereld. Het begint met de moord op een maffiabaas door Ichi (Nao Omori) en het verdwijnen van het lichaam en van 300 miljoen yen georganiseerd door Jijii (Shinya Tsukamoto). De rechterhand van het slachtoffer, Kakihara (Tadanobu Asano), gelooft niet dat zijn baas dood is en gaat op zoek. Met heel wat moorden en martelingen wikkelt het verhaal zich af.
Verder worden de personages in het verloop van de film verder uitgediept. En door de gebeurtenissen wordt het verhaal verteld. Maar niet alle antwoorden zijn aanwezig. Ik weet nog steeds niet waarom die maffiabaas vermoord is, maar dat is niet belangrijk. Zo wordt verteld wie over Ichi. Ichi, hij draagt schoenen met messen en dat gebruikt hij om mensen open te snijden, is altijd al een moordenaar geweest. Jijii gebruikt hem voor zijn eigen plannetjes. En Kakihara, hij ziet er ook heel apart uit, is een masochist. Hij heeft een hele brede glimlach. Wat ik daarmee bedoel moet je echt zelf zien.

De aankleding van het geheel verdient wel extra aandacht. De special effects: er spuit heel wat liters bloed rond en de ingewanden liggen overal waar Ichi zijn specialiteit heeft getoond. En bij de moordscènes zie je de mensen ook uit elkaar vallen. Maar de beste effects zitten in de martelscènes. Als je wilt weten hoe de menselijke huid reageert op kokende olie, dan kun je dat zien in deze film. In Ichi the Killer zijn de martelingen expliciet te zien. Er worden geen suggestieve beelden gebruikt en je eigen fantasie is niet nodig om te weten wat er gebeurt.

Tot slot een waarschuwing. Niet iedereen kan de film even goed waarderen. Een collega van mij heeft de film gehuurd en heeft met zijn vriendin naar Ichi gekeken. Zij kon het niet zo waarderen. Toen hij mij dat vertelde lachte ik me rot.
Op de DVD staat ook dat het geschikt is vanaf 16 jaar en alle zes kijkwijzericoontjes. Dat is zeker wel een prestatie op zich.