iBoy

Het voelt een beetje als een low budget Britse variant van The Matrix. Maar ik wil dat niet per definitie slecht noemen. The Matrix zit boordevol met toffe elementen waar iBoy zeker naar gekeken heeft. Nee het is geen dystopische wereld die overheerst wordt door androids, maar gewoon de ‘normale’ wereld zoals we die kennen. De inspiratie die gehaald is uit The Matrix is eigenlijk maar op één moment overduidelijk. Dat is het moment dat Tom (Bill Milner) zich binnen enkele momenten Martial Arts leert.

iBoy verteld over Tom. Een normale jongeman die een oogje heeft op zijn klasgenote Lucy (Maisie Williams). Hij heeft een afspraakje met haar gemaakt om samen te studeren. Eenmaal bij haar ouderlijk huis aangekomen treft hij een groep met bivakmutsen op die de broer van Lucy bewusteloos hebben geslagen en met Lucy bezig zijn. Je hebt geen verbeelding nodig om te weten dat Lucy verkracht wordt. Tom vlucht terwijl hij de politie belt. In zijn vlucht wordt hij neergeschoten. Tom overleeft de schietpartij maar moet zien te overleven met splinters van zijn telefoon in zijn hersenen. De arts zegt dat dit geen kwaad kan, maar het heeft toch bijzondere effecten. Tom kan datastromen zien en deze met zijn gedachten beïnvloeden. Hij is letterlijk altijd online. Met zijn nieuwe krachten besluit hij wraak te nemen op de belagers van Lucy.

Ik zal eerlijk zijn; iBoy is geen hoogvlieger en weet nergens boven modaal uit te komen, maar hij weet de aandacht voor 90 minuten wel vast te houden. Het concept is niet vernieuwend en hebben we elders beter uitgewerkt gezien. Denk aan de film Lucy bijvoorbeeld. Het Britse karakter van deze film is waarom de aandacht zo goed vastgehouden wordt. Juist dit element maakt van iBoy toch nog een verassende film. De westerse kijker is inmiddels zo gewend geraakt aan Hollywood dat alles wat anders is verfrissend kan zijn. Ik vindt het wel eens fijn om Brits gescheld te horen in plaats van Amerikaanse ‘fuck’. Het klinkt allemaal net iets verfijnder. Ook onze hoofdrolspelers weten te boeien. Maisie kennen we natuurlijk beter als Arya Stark uit Game of Thrones en ook Bill Milner hebben we eerder gezien als een jonge Magneto in X-Men First Class. De supporting cast is hier ook leuk, maar niet uitzonderlijk. De film wordt gedragend oor Maisie en Bill. Het is overigens wel lastig om Maisie los van GoT te zien. Ik ken haar eigenlijk alleen als Arya wat het lastig maakt om haar in een andere rol te zien.

iBoy is een leuk tussendoortje. Als je even een avondje zin hebt in Netflix & Chill past deze er uitstekend bij. Verwacht geen hoogstaande science fiction, Matrix praktijken of een ontzettend diepgaand verhaal. Gewoon een onderhoudende film die best gezien mag worden.