I, Frankenstein

Poster voor de film "I, Frankenstein"

I, Frankenstein

PG-13 92 min - Horror, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2014
Director:  Stuart Beattie
Runtime:  1 h 32 min


Tagline: In the battle between good and evil, an immortal holds the key

Classic Movie Monsters blijven altijd tot de verbeelding spreken. Dat ze echter niet meer van helemaal van deze tijd zijn maakt de echte liefhebber niet uit, maar het bioscoop gaand publiek heeft hier natuurlijk een andere mening over.  Laten we daarbij ook nog eens van het feit uitgaan dat de classic movie monsters zoals wij die kennen tegenwoordig heel anders gezien worden. Denk maar eens aan de vampieren uitTwilight, of de zombies uit Warm Bodies. Heel anders dan genre liefhebbers ze kennen uit de jaren 30, 60 of zelfs uit recentere titels. Het kon dan ook niet uitblijven dat ook het monster van Frankenstein een reboot zou krijgen. Nu heeft deze reboot al meer potentie dan eerder genoemde Twilight of Warm Bodies. Het is namelijk een reboot gebasseerd op de graphic novel van Kevin Grevioux, die ook verantwoordelijk is voor story, characters en een producer rol in verschillende delen van de Underworld reeks. We krijgen dus een Frankenstein die waarschijnlijk niet alleen horror elementen heeft, maar ook fantasy en actie.

I, Frankenstein vertelt niet over het ontstaan van het monster. Hier gaan we dus niet veel op in. We krijgen wel te zien dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de vrouw van Victor Frankenstein en dat hij is komen te sterven bij het opjagen van het monster. Wat daarna gebeurt is echter waar het om gaat. Het monster (Aaron Eckhart) wordt namelijk opgejaagd door demonen onder leiding van prince Naberius (Bill Nighy). Naberius wil weten hoe hij tot leven is gekomen om hier zelf van te profiteren. Bij een eerste confrontatie komt het echter tot een treffen waarbij ook de orde van gargoyles zich ermee gaat bemoeien. Zij hebben de heilige taak om de mensheid te beschermen tegen demonen. Ze nemen het monster mee en geven hem de wapens om demonen te bevechten en de de naam Adam. Adam is overigens de naam die het monster in de originele verhaal ook heeft gekregen van zijn schepper. Adam was natuurlijk de eerste mens geschapen door God en met de creatie van het monster speelde Frankenstein voor God.

Fast Forward naar het heden. Adam word nog steeds opgejaagd en besluit het heft in eigen handen te nemen en zijn belagers op te jagen. Natuurlijk komt het hiermee tot een explosief treffen waarbij demonen, gargoyles, Adam en zelfs een aantal mensen verwikkeld raken.

Deze film heeft potentie, maar voor mij mist het aan uitwerking. Het originele plan was om deze film onderdeel te maken van de Underworld universe, echter is dat niet gebeurt. Dit zou in de toekomst nog kunnen gebeuren want Kevin Grevioux heeft duidelijk te kennen gegeven niet klaar te zijn met I, Frankenstein. Wat opvalt is dat er veel verteld wordt in korte tijd. De film duurt een schammele 92 minuten, maar in die 92 minuten krijgen we veel voorgeschoteld in een moordend tempo. De banden tussen de karakters worden niet uitgewerkt waardoor keuzes niet te begrijpen zijn. Als we het dan toch over de karakters hebben. Teveel karakters hebben alles behalve diepgang en zelfs de acteurs lijken er niet veel zin in te hebben. Ik kan de film op dat vlak niet van harte aanbevelen en dat is jammer. De potentie om een goede fantasy actie film te zijn zit er namelijk wel in met de demonen, gargoyles en Adam. Zo nu en dan zie het zelfs. Wat wel goed gedaan is, is de sfeer pakken die ook in de Underworld reeks zit. Deze film zou het denk ik bij liefhebbers van die reeks het erg goed doen. Ik denk ook dat deze film op een jong publiek gericht is. Er zitten typische scenes in die het een 16jarige beter gaan doen dan bij een volwassen genre liefhebber. Al met al is dit wel een vermakelijke film voor een op een zaterdagavond met een hapje en een drankje. Verwacht niet teveel diepgang en je zult ook niet teleurgesteld worden.