Hunter Killer

Onderzeebootfilms staan meestal garant voor een zeer goede dosis spanning. In een aantal films is dit zeer goed uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld in Das Boot, The Enemy Below (waarin voornamelijk het kat- en muisspel tussen een destroyer en een u-boot uitmuntend weergeeft) en Crimson Tide zeer goed zijn uitgewerkt. Is dit in Hunter Killer ook het geval?

Vlak bij de Noordpool, verdwijnt de USS Tampa Bay bij het schaduwen van, een Russische onderzeeër van de Akula klasse (een klasse van onderzeeboten, die speciaal gemaakt zijn om op andere onderzeeboten te jagen. Red.). Wanneer de USS Tampa Bay  zijn radiochecks mist, wordt de net gepromoveerderde Commander (een rang vergelijkbaar met de Nederlandse Kapiteitn-Luitenant ter Zee, red.) Joe Glass (zeer goed vertolkt door Gerard Butler) er met de USS Arkensas (een Hunter Killer onderzeeër van de West Virginia-klasse, red.) op uit gestuurd om te onderzoeken wat er aan de hand is, en te zoeken naar eventuele overlevenden.

Ondertussen is het seal team van Luitenant Bill Beaman (gespeeld door Toby Stephens) bezig met een oefening, wanneer ze de missie krijgen om de Russische Mariniebasis in Polyarny te observeren. Terwijl ze onderweg zijn naar hun missiegebied, landt de Russische president Nikolai Zakarin (gespeeld door Alexander Diachenko) op de marine basis. Hij wordt daar verwelkomd door defensieminister Dmitriy Durov (gespeeld door Mikhail Gorevoy). Al snel wordt president gevangen gezet door minister Durov. Dit wordt geobserveerd door Luitenant Beaman’s team en gedeeld met Washington.

Commander Glass is ondertussen bij de laatst genoteerde positie van de USS Tampa Bay aangekomen. Hier vinden ze de missende onderzeeër en concluderen dat de USS Tampa Bay getorpedeerd is door een andere onderzeeër. Nadat ze een aan een torpedo aanval weten te ontsnappen en hun tegenstander weten te neutraliseren, ontdekt de bemanning van commander Glass de Russische Akula, die de USS Tampa Bay  aan het schaduwen was. Bij een inspectie van de Akula, blijkt dat er binnen in de onderzeeër een explosie plaatst heeft gevonden, waardoor deze gezonken is. De sonar technicus van de USS Arkensas hoort geluiden uit de Akula komen en tijdens een reddingsmissie, worden er een aantal zwaar onderkoelde Russische bemanningsleden uit de noodlottige Russische onderzeeër gehaald. Onder deze bemanning is ook Kapitein Sergei Andropov (zeer goed vertolkt door Michael Nyqvist). Wanneer Commander Glass zijn bevinding rapporteert aan zijn leidinggevende Rear-Admiral John Fisk (gespeeld door Common), krijgt hij de opdracht om het seal team van Luitenant Beaman (die ondertussen de missie heeft gekregen om de Russische President te redden) op te halen uit een zwaarbewaakte Polyarny. Zal het Commander Glass lukken om de zwaarbewaakte marinebasis binnen te dringen en zal Luitenant Beaman’s team succesvol zijn? Ik zou zeggen, ga zelf genieten van deze heerlijke actie thriller!

Hunter Killer is in mijn ogen een heerlijke, onderhoudende actie thriller. Ik heb niet het gevoel dat de film ook maar een moment inzakt. Het tempo blijft er goed in. De beklemmende angst die de bemanning in de USS Arkensas voelt, wordt goed weergegeven. Regisseur Donovan Marsh is hier goed in geslaagd. Het heeft ook geholpen dat hij, samen met acteur Gerard Butler, een tijd in een onderzeeër van de West-Virginia klasse heeft doorgebracht. De scenes die in de onderzeeër opgenomen zijn, voelen echt aan. Dit heeft mede te maken met het feit dat regisseur Marsh een life size mock-up van de onderzeeër heeft laten bouwen op een hydraulisch onderstel, zodat de bewegingen van de onderzeeër goed nagebootst kunnen worden.

Het acteerwerk van alle partijen is in mijn ogen ook zeer sterk. Gerard Butler komt niet over als de stoere actieheld, maar meer als een calculerend en afwachtend persoon. Gary Oldman is ook zeer sterk in zijn rol als Admiral Charles Donnegan. Hij laat echt een militair van de oude stempel zien. Hij is de Rus altijd als de vijand blijven zien. Dit is ook goed te zien in zijn acties.

Het enige technische minpunt wat mij in deze film is bijgebleven, is de handelswijze van de Seals. De Seals zijn een elite eenheid. Een eenheid die als motto heeft “Leave no man behind”.. en toch worden er twee dode seals achter gelaten op de Russische marinebasis. Dit zou in het echt niet gebeuren, vooral omdat het een zeer geheime missie betrof. Dit minpunt mag wat bij betreft de pret niet drukken. Hunter Killer kijkt goed weg en is perfect voor een filmavond.