Hotel Rwanda

Poster voor de film "Hotel Rwanda"

Hotel Rwanda

PG-13 121 min - Drama, History, War
Your rating:

Language:  English, French
Release Date:  2004
Director:  Terry George
Runtime:  2 h 01 min


Tagline: When the world closed its eyes, he opened his arms.

Hotel Rwanda vertelt over de burgeroorlog in Rwanda in 1994. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Paul Rusesabagina. Paul Rusesabagina is Hutu en is manager van Hôtel des Mille Collines in Kigali (de hoofstad van Rwanda). In deze film zie je dat de spanningen tussen de Hutu’s en de Tutsi’s groot zijn. De Hutu’s worden opgehitst tegen de Tutsi’s door berichten via de radio. Paul Rusesabagina probeert zichzelf en zijn familie veilig te stellen door contacten te leggen met belangrijke mensen die hij ontmoet in zijn functie als manager van dit sjieke hotel.
De situatie escaleert en Tutsi’s worden in grote getale door de Hutu’s afgeslacht. Paul Rusesabagina gebruikt zijn positie als manager om zoveel mogelijk mensen te redden van de Hutu’s en verbergt veel Tutsi’s in het hotel. Het hotel wordt ook belaagd door Hutu’s en de blanke, rijke mensen die daar verblijven, vertrekken snel naar veiliger oorden. Ook de VN grijpt hier niet in, alleen om de blanke mensen veilig te stellen.

De personages zijn hier goed uitgewerkt, bijvoorbeeld Paul Rusesabagina als een intelligente, creatieve manager van het hotel dat dient als beschermplaats voor een grote groep Tutsi’s. Je ziet dat hij denkt het slim aan te pakken door met hoge invloedrijke leiders bevriend te raken, maar die kiezen allemaal voor hun eigen hachje als het er op aankomt. Ook intrigerend om te zien hoe mensen reageren als het vuur hen aan de schenen wordt gelegd. En natuurlijk de grote ontkenning van het Westen van wat er in Rwanda aan het gebeuren was. Het dieptragische gebeuren wordt goed overgebracht en dat zonder de kijker niet meer dan nodig bloot te stellen aan bloed en geweld.

Terry George had vanaf het begin Don Cheadle in gedachten voor de rol van Paul. De studios stonden achter hem om deze film te maken maar niet achter zijn keuze voor Don Cheadle. Zij wouden namelijk Denzel Washington, Wesley Snipes, Mekhi Phifer of Will Smith omdat deze meer mensen naar de zalen zouden trekken. Omdat Terry het geld voor de film zelf bij elkaar heeft weten te krijgen en omdat deze film independant gemaakt is is de rol van Paul toch nog naar Don Cheadle gegaan.