Hot Fuzz

Tenzij je chronisch werkloos bent, heeft iedereen wel eens een personeelsuitje of een “gewoon” uitje met collega’s meegemaakt. Ik ben daarop geen uitzondering: sterker nog, ik vind het zelfs een positieve invloed hebben op de werksfeer. Maar ja, alles heeft z’n voor- en nadelen, zo ook uitgaan met collega’s. Mijn ervaring is dat er regelmatig wordt gekozen voor de combinatie uit eten in een restaurant, gevolgd door een film in de bioscoop. Maar gezien ‘t feit dat je met een grote groep gaat, zal er altijd water bij de wijn gedaan moeten worden. Nu ben ik er al achter gekomen dat het maar weinig voorkomt dat er gekozen wordt voor een film die ik wil zien. Zo heb ik, volledig tegen mijn wil in, bijvoorbeeld een “Scream 3” (volgens mij was het 3 althans, ik kan ze nooit uit elkaar houden omdat ‘t alledrie klotefilms zijn, naar mijn onbescheiden mening) en een “Scary Movie” in de bioscoop gezien. De laatste keer ging ‘t om “een of andere actiekomedie, een politiefilm” met de titel “Hot Fuzz”. De moed zonk mij alweer in de schoenen toen ik dit hoorde maar masochistisch als ik ben, heb ik mij gedwee neergelegd bij de keuze van de meerderheid (terwijl ik ook “Sunshine” of “The Fountain” had kunnen zien). Wat schetst mijn verbazing als ik ineens Simon Pegg zie verschijnen op ‘t grote scherm, Shaun uit “Shaun of the Dead”, de horrorkomedie gebaseerd op Romero’s zombiefilms. Dan komt kort daarna ook nog Bill Nighy (bij ‘t grote publiek inmiddels bekend als Davey Jones uit de “Pirates of the Caribbean” films) even om de hoek kijken en zet in de tussentijd even een karakter neer zoals alleen hij dat kan. Als verderop in de film ook nog de tronie van Nick Frost op ‘t witte doek ziet verschijnen (de lambal van ‘n huisgenoot van de eerder genoemde Shaun) is ‘t beeld compleet. Ik had nog enige twijfel over de film omdat ie op dat moment nog niet helemaal op gang was gekomen, maar ik was ineens een stuk hoopvoller dan voordat ik de zaal instapte.

Voor degenen die niet onbekend zijn met de namen die ik net heb genoemd, zal ‘t geen verrassing meer zijn dat het hier gaat om een Engelse komediefilm, wederom gebaseerd op een filmfenomeen: dit keer geen Romero-zombies, maar foute actiefilms met stoere politieagenten die breken met alles wat ze heilig is om de bad guys neer te krijgen. Gezien ‘t feit dat naast Simon Pegg ook Edward Wright verantwoordelijk is voor ‘t script van deze film (net als zij beiden verantwoordelijk zijn voor ‘t script van “Shaun of the Dead”) is ‘t natuurlijk erg makkelijk om vergelijkingen te gaan trekken. Ik laat me heel even meevoeren door deze zonde. Ten eerste lijkt ‘t hier om een spoof te gaan maar zal je dit uiteindelijk toch als een serieuze poging moeten zien om een grappige, spetterende film vol actie en humor neer te zetten, iets waar ‘t team volledig in geslaagd is, meer nog dan bij “Shaun of the Dead”. De typecasting van Pegg en Frost valt ook op: beiden spelen vergelijkbare types als in “Shaun of the Dead” (respectievelijk de actieve initiatiefnemer die de goedwillige lambal op sleeptouw neemt). En ‘t moet gezegd worden: de chemie is er. De twee acteurs zijn perfect op elkaar afgestemd en vormen een prima duo (dit blijkt onder andere uit het feit dat Pegg op verzoek van Wright een rol in “Dog Soldiers” heeft laten schieten, omdat ‘t Wright’s wens was dat “Shaun of the Dead” Pegg’s eerste horrorfilm zou zijn). Wat mij betreft mogen ze nog een lange en vruchtbare carrière met samenwerkingen tegemoet gaan.

Dan nog ‘t feit dat veel mensen deze film zullen beschouwen als een spoof, een parodie, en wel op de foute actiefilms waar we al decennia mee worden doodgegooid. ‘t Soort actiefilms waarin de sterke arm van de wet de hoofdrol speelt. ‘t Soort waarin een voorbeeldig agent die volledig opgaat in zijn werk na meerdere tegenslagen ineens het motto “het doel heiligt de middelen” aanneemt en lak heeft aan wat wel en niet mag, enkel en alleen om de boeven in de boeien te kunnen slaan. Als ik ‘t woord spoof hoor denk ik aan films als die Leslie Nielsen altijd maakte, of “Scary Movie”: over ‘t algemeen genomen zijn dit films waar ik absoluut niet om kan lachen. “Hot Fuzz” is echter geen spoof: ze maken hun bronmateriaal niet belachelijk maar geven de kijker alles wat je ook van de originele films kan verwachten en gooien daar zo’n flinke dosis humor tegenaan dat je ‘t niet meer serieus kan nemen. Maar desondanks blijft ‘t een erg professioneel gemaakte film en de reden waarom ‘t werkt heeft in mijn ogen ook grotendeels te maken met ‘t feit dat Pegg en Wright grote fans zijn van dit soort actiefilms, net zoals zij beiden grote zombiefans zijn en dan voornamelijk van George Romero zoals ze dus hebben laten blijken met die andere film waarvan ik de titel al te vaak genoemd heb in deze recensie (een leuke wetenswaardigheid is dat de heren Pegg en Wright de eer hebben gehad om beiden de rol van zombie te vertolken in Romero’s vierde zombiefilm “Land of the Dead”). Het is ook te zien dat de heren horrorfans zijn want een van de grootste verrassingen voor mij waren de paar expliciete gore-elementen die film rijk is. Laat ik ‘t zo zeggen: je zal na ‘t zien van de desbetreffende scenes absoluut geen twijfel hebben over de dodelijkheid van de incidenten.

We hebben hier te maken met een typisch Engelse film en alhoewel ik Amerikaanse humor niet verafschuw (lompheid kan ook erg grappig zijn, kan ik je vertellen) ligt Engelse humor toch volledig in a league of its own. Bij de Amerikanen zijn ze verliefd op de regel “hoe groter hoe beter” terwijl de Engelsen juist veel bescheidener maar niet minder humoristisch zijn. Ik heb me dan ook prima vermaakt met deze film en regelmatig in een deuk gelegen, zelfs tijdens die paar dodelijke scenes (ja, ook die scenes zijn met een vette knipoog neergezet). Ik kan nu al haast niet wachten op de volgende samenwerking van de heren Pegg, Wright en Frost. Als ze de lijn doorzetten die ze nu hebben ingezet, kan ‘t alleen maar beter worden.

P.S.: De oplettende kijker zal nog 3 bekende, niet in de credits genoemde, celebrities tegenkomen, te weten Steve Coogan, Cate Blanchett en zelfs Peter Jackson.