His Dark Materials (Seizoen 2)

his dark materials season 2

His Dark Materials (Seizoen 2)

46 min - Adventure, Drama, Family, Fantasy
Your rating:

Country:   United Kingdom United States
Language:  English
Release Date:  2020
Runtime:  0 h 46 min


Tagline: The Truth Lies Beyond the World We Know

Ik zeg top! De HBO verfilming van His Dark Materials laat zien dat het werk van Phillip Pullman wel degelijk te verfilmen is zonder concessies te doen aan het bronmateriaal en de inktzwarte boodschap. Degenen die het eerste seizoen hebben gezien weten wellicht al waar ik het over heb. Mocht je deze niet gezien hebben, lees dan zeker niet verder, deze recensie gaat spoilers bevatten voor seizoen 1.

De wereld is gescheurd. Lord Asriel (James McAvoy) heeft het gedaan. Hij heeft bewezen dat er meerdere werelden zijn waar je naartoe kan reizen. Dust kan deze reis mogelijk maken en het is zelfs mogelijk om naar de wereld van de maker te gaan. Het Magisterium zie dit als heiligschennis maar kan na de actie van Asriel niet meer terug, ze moeten de andere werelden erkennen. Dat ze hier de strijd aangaan om heiligschennis uit te roeien is een ander verhaal.

We gaan verder met Lyra (Dafne Keen) die in een soort van tussenwereld is terecht gekomen samen met Will Parry (Amir Wilson). Argwanend in het begin zijn ze op elkaar aangewezen, beide van een andere wereld, maar ze hebben elkaar nodig om deze wereld te overleven en te achterhalen waarom ze beide nu zo belangrijk zijn voor de heksen, het Magisterium en wat de rol van Dust is.

Waar het eerste seizoen nog mild was in de atheïstische boodschap kan je er hier niet meer omheen. Het Magisterium is een goed synoniem voor extremistische geloven die alles willen vernietigen wat niet in hun straatje past. Pullman is hier wellicht nog wel iets extremer in en ziet geloof in zijn algemeenheid als een vijand, maar zo ver wil ik in een review van deze serie niet gaan. Ik kies ervoor om het over extremisme te hebben wat hier ook enorm goed uitgebeeld wordt. Er wordt een nieuw soort van kruisvaarttocht gevochten om hun gelijk te halen en wee je gebeente als je anders denkt. Sterk en confronterend neergezet wat mij betreft. Dit maakt deze serie wellicht ook minder toegankelijk dan een ‘normale’ fantasy serie. De thematiek is vrij zwaar en ontkom je niet aan. Gelukkig zijn de typische fantasy elementen ook in overvloed aanwezig en krijg je een mythos die zijn gelijke nog niet kent. Ik heb nog niet eerder een wereld als deze geschapen zien worden. Pullman is uniek in zijn soort wat deze serie ook uniek maakt.

Ja het is preachy, ja het is donker, maar het acteerspel is subliem, worldbuilding is grandioos en de algehele sfeer is tastbaar. Allemaal elementen die deze serie boven het gros uit laten stijgen. Na dit tweede seizoen gebaseerd op The Subtle Knife (het tweede boek) krijgen we nog één seizoen, The Amber Spyglass, het derde en laatste boek uit deze trilogie. Nu is er wel een tweede trilogie in The Book of Dust, maar er is nog niet veel duidelijk of men daarmee verder gaat. In mijn recensie van S01 heb ik deze vergeleken met Game of Thrones, maar inmiddels moet ik toegeven dat ik hiermee deze serie geen eer aan doe. Wat mij betreft is er geen vergelijk en verdient deze serie het om door heel veel meer mensen gezien te worden. Naast HBO is His Dark Materials gelukkig goed verkrijgbaar op home media.