His Dark Materials (Seizoen 1)

His Dark Materials. Misschien dat het niet direct een belletje doet rinkelen, maar geloof me dit ken je en wil je kennen. His Dark Materials is namelijk de tweede verfilming van de Phillip Pullman boekenreeks met dezelfde naam. De eerste keer was het echter onder een andere naam.. ken je The Golden Compass nog? Die fantasy film uit 2007 met Nicole Kidman en Ian McKellen als de pratende ijsbeer Iorek? Als je een fantasy liefhebber bent ken je die film. Helaas werd deze niet zo goed ontvangen. Dat heeft niet aan de sterrencast gelegen, maar de aanpassingen die ze aan het eerste boek van deze trilogie hebben gedaan. In de Victoriaanse wereld waar His Dark Materials en The Golden Compass zich afspeelt is het namelijk de religieuze tak die de vijand is. De boeken van Pullman werden door fanatici zelfs afgeschilderd als een aanklacht tegen de Rooms Katholieke kerk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de boeken gelezen heb en snap waar deze gedachtegang vandaan komt, maar je moet het er wel in willen zien, maar dat terzijde. De religieuze tak in de boeken heet de Magisterium en is ontzettend wreed. Ze gaan over lijken om hun geloof te beschermen. Deze wreedheid is enorm afgezwakt in The Golden Compass. Het verhaal gaat dat de studio het niet aandurfde om dit zo neer te zetten met alle gevolgen van dien. Nu 13 jaar later is er een nieuwe verfilming in serie vorm en wat wil het lot, wederom is de wreedheid afgezwakt, maar niet zo heftig als eerder en dat komt deze serie ontzettend ten goede.

Seizoen 1 van His Dark Materials gaat over Lyra Belacqua (Dafne Keen). Op een dag wordt ze door de vrouwelijke avonturier Marisa Coulter (Ruth Wilson) meegenomen als haar persoonlijke assistente. Voordat ze gaat krijgt ze van het hoofd van de school waar ze opgegroeid is een alethiometer, een kompas die de waarheid vertelt als de juiste vragen gesteld worden. Deze meter kan niet iedereen lezen, sterker nog er is jaren van studie nodig en dan nog is het niet zeker wat er verteld wordt. Lyra heeft echter de gave om deze te snappen zoals nog niet eerder is gezien. Marissa is echter niet de weldoener die Lyra dacht dat ze was en ze rent weg om in een avontuur terecht te komen. Haar avontuur brengt haar in oog in oog met de bende genaamd Gobblers die kinderen ontvoeren, de panserbjørn, oftewel de armoured ice bears die het Noorden bewonen en brengt haar dichter bij haar ware oorsprong.

Meer vertellen zou afbreuk doen aan de serie. Waar ik wel meer over kan en wil vertellen is de wereld waar deze zich afspeelt. Het is een alternatieve realiteit die steampunk aanvoelt en waar de ziel van de mens zichtbaar is in de vorm van een dier wat elk mens heeft genaamd een daemon. Deze dieren communiceren met je en vormen een aspect van je persoonlijkheid. Anderen kunnen ook met deze daemon communiceren en de uiting van het dier zegt iets over de persoon. In de pubertijd krijgt je daemon zijn vaste vorm, dit is gerelateerd aan de erfzonde. Het moment dat Eva van de appel at had haar daemon vast vorm. De daemon is een noodzakelijk kwaad in deze wereld waar het Magisterium graag vanaf wil.

En nu de serie. De productie ligt in handen van BBC en HBO. Alles aan deze serie voelt aan als ‘de nieuwe Game of Thrones’ en dat is niet verkeerd. Als je de recensies van deze seizoenen leest hier op de site zie je en lees je dat de kwaliteit afnam nadat het bronmateriaal niet meer uit de boeken gehaald werd. Hier zal dat zeker anders zijn. His Dark Materials is veel verder dan Game of Thrones heden ten dage is. De eerste trilogie is klaar. De tweede trilogie is goed onderweg en er zijn diverse korte aanvullende verhalen. Het bronmateriaal ligt er en op basis van dit eerste seizoen ben ik al zeer onder de indruk. De liefde voor de boeken is tastbaar en dat doet goed. Het is allemaal namelijk best duister in deze serie. De boeken zijn namelijk ook geen vriendelijke fantasy. Het gaat best ver allemaal en ik kan niet wachten om te zien hoe ver ze het allemaal willen gaan trekken. Het tweede seizoen komt er gelukkig al aan. HBO Original uiteraard, maar dat zal de pret niet drukken. Last but nog least, wat een cast. Mix van bekende en onbekendere acteurs/actrices. Heel erg fijn en verfrissend. Dafne Keen die we kennen als X-23 uit Logan houdt zich heel goed staande tegenover de vele namen hier. De meeste credits gaan echter wel uit naar Ruth Wilson, wat een verschijning zeg, grandioos.