Het Meisje met het Rode Haar

Poster voor de film ""

Het Meisje met het Rode Haar

110 min -
Your rating:

Country:   Netherlands
Language:  Dutch, German
Release Date:  1981
Director:  Ben Verbong
Runtime:  1 h 50 min


Onze vaderlandse cinema scoort in mijn ogen geen hoge punten, maar er zijn altijd een aantal juweeltjes die er uit springen. Zo doende ook Het Meisje met het Rode Haar van regisseur Ben Verbong. Het Meisje met het Rode Haar beschrijft het leven van verzetsheldin Jannetje Johanna (Hannie) Schaft. Het leven van Hannie Schaft is biografisch opgetekend door Theun de Vries, in het het boek “Het Meisje met het Rode Haar” en hierna verfilmd door Ben Verbong.

De film neemt de kijker mee naar Amsterdam in 1940. We maken kennis met rechtenstudente Hannie Schaft (gespeeld door een debuterende Renée Soutendijk), die in een kamertje op het Centraal Station, een gesprek heeft met haar professor. Haar professor (gespeeld door Jan Retél) probeert Hannie voor te bereiden op haar doctoraal examen. Hannie geeft aan dat ze haar doctoraal liever uitstelt tot na de oorlog. Via via komt Hannie in contact met het verzet in Haarlem. Ze geeft aan dat ze de bezetter wil raken waar het pijn doet, maar als ze haar toelatingstest niet haalt, wordt ze alleen koerierswerk toebedeeld.

Wanneer ze, tijdens haar koerierswerk, een jongen doodgeschoten ziet worden, wil ze niets liever dan Duitsers en foute Nederlanders (NSB-ers en collaborateurs (mensen die met de Duitsers samen werkten), red.) omleggen. Hiervoor wordt ze onder haar hoede genomen door Hugo (gespeeld door Peter Tuinman). Al snel krijgt ze de kans om een collaborateur om te leggen. Hannie weet dit succesvol te volbrengen en na afloop neemt ze Hugo in vertrouwen dat ze hier helemaal niets bij voelde. De Duitsers laten het er niet bij zitten en voeren een vergeldingsactie uit, wat een schuldgevoel bij Hannie teweeg brengt.

De liefde bloeit ondertussen bij Hannie en Hugo en al snel krijgen ze een opdracht om een volgend doel te liquideren. Het doelwit is Mevr. de Ruyter (gespeeld door Chris Lomme). Zij is een vrouw die al veel mensen heeft verraden bij de SD (Sicherheitsdienst, de inlichtingendienst van Nazi Duitsland, red.). Wanneer Hannie ziet dat de vrouw een moeder is, krabbelt ze in eerste instantie terug. Hannie en Hugo besluiten de volgende dag terug te keren om de collaboratrice toch nog te liquideren. Wanneer ze naar buiten loopt, schiet Hannie haar pistool leeg op haar. De vrouw zakt in elkaar. Hannie en Hugo vluchten, zonder te controleren of de vrouw nog leeft.

De vrouw overleeft en rapporteert haar bevindingen bij haar SD contactpersoon (gespeeld door Adrian Brine). Hannie en Hugo duiken onder met het bevel om zich gedeisd te houden. Wanneer ze in een café zitten, komt er al snel een verleidelijk doelwit voorbij in de vorm van een Duitser. Hannie en Hugo fietsen achter hem aan en wanneer Hannie de Duitser probeert de liquideren, beseft ze dat haar pistool niet geladen is. Hugo fietst op en maakt de klus af, waarbij hij zelf zwaargewond raakt. Hugo weet een ziekenhuis te bereiken, maar overlijd daar aan zijn verwondingen. Hij vraagt een dokter om er voor te zorgen dat de foto van Hannie, die hij bij zich draagt, niet in de handen van de Duitsers valt. De dokter is vermomde NSB-er (NSB staat voor Nationaal Socialistische Beweging, een clubje Nazi sympathisanten geleid door Anton Mussert) Obbe Schaaf (gespeeld door Lou Landré) en hij speelt de foto door naar de SD. Op basis van deze foto en de getuigenis van mevr. de Ruyter, wordt Hannie geïdentificeerd als “Het Meisje met het Rode Haar”.

Hannie duikt weer onder en meet zich met behulp van mede verzetsstrijder An (gespeeld door Loes Luca) een nieuwe identiteit aan. Hiervoor verft ze haar rode haren zwart. Het Meisje met het Rode Haar is er niet meer. Hannie gaat nu achter Obbe Schaaf aan. Zij weet hem te vinden en liquideert hem in zijn landhuis. Hannie liep tegen de lamp tijdens een routine controle, waarbij de Duitsers een pistool en illegaal drukwerk bij haar vonden. Ze wordt over gebracht naar een gevangenis in Amsterdam.

In eerste instantie weet niemand dat zij Hannie Schaft is, tot dat een bewaakster ziet dat haar rode haren door haar zwart geverfde haren doorkomen. Hierdoor worden haar haren gewassen en wordt ze als nog geïdentificeerd als “Het Meisje met het Rode Haar”. Al snel wordt Hannie zonder enig vorm van proces door de Duitsers veroordeeld voor terrorisme. Hannie wordt meegenomen naar de duinen bij Bloemendaal, waar ze twee weken voor de bevrijding van Nederland gefusilleerd wordt.

Ben Verbong weet de film cinematografisch goed neer te zetten. Door een goed gebruik van filters, waardoor de film haast in zwart wit geschoten lijkt en de score van componist Nicola Piovani, heeft de film een zeer beklemmend gevoel. De communistische ideologie die in het boek van Theun de Vries naar boven komt, wordt in de film helemaal niet getoond. Enig zins kan ik me dit ook voorstellen, omdat communisme, vooral in de jaren ’80, een zeer gevoelig onderwerp was. Doet dit af aan de film? Niet echt. Het Meisje met het Rode Haar is een film waar Nederland trots op mag zijn. Het acteerwerk staat als een huis en de film zit technisch goed in elkaar.

Op 4 mei herdenken we elk jaar alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zo doende herdenken we ook Nederlands meest bekende verzetsheldin. Hannie was een jonge vrouw die stond voor haar idealen en stierf voor de vrijheid van ons vaderland.