Hereditary

Poster voor de film "Hereditary"

Hereditary

R 127 min - Horror, Drama, Mystery, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2018
Director:  Ari Aster
Runtime:  2 h 07 min


Tagline: Every family tree hides a secret.
  • De engste horror film aller tijden!

  • De engste horror film sinds The Exorcist.!

  • De engste horror film van het jaar!

Drie even zo krachtige uitspraken over Hereditary. Er zouden zelfs mensen flauw gevallen zijn bij een preview van deze film. Alle bladen berichten over deze film als een waar horrorspektakel ruim voor uitkomst. Nu heeft de pers natuurlijk veel eerder de mogelijkheid om een film als deze te zien, maar deze marketing begon maanden voordat deze film in de bioscoop te zien was, en dat is juist wat mensen weet te triggeren.

Hereditary vertelt een verhaal van een markant gezin. Annie, een rol van Toni Collete staat aan het hoofd van het gezin. Zij moet samen met haar man Steve (Gabriel Byrne), zoon Peter (Alex Wolff) en dochter Charlie (Milly Shapiro) omgaan met het verlies van haar moeder en de oma van haar kinderen. Zij had geen goede band met haar moeder, maar dochter Charlie was het lievelingetje van haar. Charlie is een vreemd kind. Ze lijkt er niet helemaal bij te zijn, maakt poppetjes van alles wat ze maar kan vinden en maakt te pas en te onpas een naar klakkend geluid met haar tong. Ook Annie heeft het er niet makkelijk mee en gaat op onderzoek in de persoonlijke bezittingen van haar moeder om een soort van vrede te vinden. Hier stuit ze echter op boeken waarin ze een andere, occulte kant haar moeder ontdekt. Het gezin krijgt niet de tijd om vrede te krijgen met het verlies want een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Zonder meer te vertellen wacht er een nieuw ontwrikkend familiedrama.

Engste horror film aller tijden? Nee, zeker niet, sinds The Exorcist dan? Ook niet, maar dan wel van het jaar? Ja, dat misschien wel, maar dit ligt er ook maar net aan wat je referentiekader is. Hereditary speelt op een vrij goede manier met dit kader en zet een in eerste instantie een klassieke horror film neer waar het om langzaam opbouwende atmosfeer gaat. De spanning wordt merkbaar strakker, zo strak dat deze op een gegeven moment wel moet knappen. Dit wordt ondersteund met rustig stabiel camerawerk waar vele hedendaagse filmmakers, cameramannen en cinematografen veel van kunnen leren. Ook het acteerwerk is zeer solide waarbij er credits gaan naar Toni Collete en Milly Shapiro. Haar rol is zeer anders dan je vanuit de trailer zou verwachten. Ook daarin is Hereditary verfrissend te noemen, want de trailer geeft niet alles weg en zet je zelfs op een dwaalspoor. In een tijd waarin elke trailer bombastischer moet zijn dan de vorige en je het hele verhaal in een notendop moet vertellen is dit heerlijk en kan je eindelijk eens naar een film kijken zonder dat je alles van te voren al weet. Sterker nog, tot ver in de film weet je eigenlijk nog steeds niet wat voor type horrorfilm het nu is. Possesion, Ghosts, Witches, Occultism of iets anders.. Dit komt vrij laat in het verhaal pas naar voren en dan is het te laat..

Te laat met wat? Nou te laat met de kijkers nog goed weten te boeien. Door de hele air van mysterie die er om deze film gehyped is doet het geheel vanaf het moment dat er echt naar de climax opgebouwd wordt afbreuk aan al het voorgaande. In een sneltrein vaart worden alle registers opengetrokken en krijgen we te maken met een plotwending een weergave van deze wending die te veel kapot maakt. Het lijkt erop alsof men zelf niet meer zo goed wist hoe deze film op de juiste manier te eindigen. Het had heel goed kunnen werken als deze elementen met meer rust en in het verhaal gebracht werden. Niet alles zo ineens op het einde.

Hereditary is een bijzondere film om te zien en zal veel mensen nog lang bezig houden. Lang niet alles valt namelijk even goed te verklaren en bij een tweede vertoning zie je weer andere dingen waardoor puzzelstukjes anders op hun plaats komen. Wat dat betreft is deze film geslaagd, maar voor mij persoonlijk helaas niet. Misschien had ik door de marketing campagne en de geweldige opbouw wel te hoge verwachtingen. Misschien zijn de ‘mainstream’ horror films überhaupt niet meer voor mij weggelegd. Wat het ook is, het maakt niet veel uit. Hereditary maakt de verwachting niet waar terwijl de potentie hiervoor meer dan voldoende aanwezig was.