Hercules

Wie de naam Dwayne “The Rock” Johnson hoort denkt waarschijnlijk aan zijn charismatische persona in Pro-wrestling of aan de badass rollen in verscheidene actiefilms die hij heeft gespeeld. Maar zou je hem ook met Hercules associëren? Nu misschien niet, maar na  het zien van deze versie van Hercules zeker wel.

Denk je te weten wie Hercules is? Nou, je weet dus helemaal niets! Althans, dat wordt het publiek aan het begin van de film duidelijk gemaakt. Het hele levensverhaal en de twaalf fameuze werken van hercules wordt in vogelvlucht en in niet-chronologische volgorde  afgeraffeld. Wel zien we het doden van de Hydra van Lerna gevolgd door zijn overwinning op de Leeuw van Nemea. De verhalen worden verteld doorIolaus (Reece Ritchie), die vastgebonden is door piraten en met zijn fantastische verhalen hen ervan probeert te overtuigen dat de zoon van Zeus hem zal komen redden. De piraten geloven hem niet totdat Hercules (Dwayne Johnson) gehuld in een leeuwenhuid-mantel daadwerkelijk op komt dagen. En hij is niet alleen.

Na een geweldadig gevecht ter introductie van onze helden zien we dat Hercules tegenwoordig een huursoldaat is die samen met zijn wapenbroeders vuile klusjes opknapt voor wie er maar genoeg goud voor over heeft. Desondanks heeft hij nog steeds een sterke morele code. Maar ook de zoon van Zeus heeft geld nodig om bepaalde doelen te behalen. Net als ze lekker de overwinning op de piraten aan het vieren zijn komt er een afgezante van koning Cotis (John Hurt) binnen. Het is zijn dochter Ergenia (Rebecca Ferguson) die namens haar vader de diensten van de legendarische Hercules komt vragen. Nadat er een deftige som goud beloofd wordt gaan ze op pad naar het koninkrijk Thrace.

In Thrace worden ze met open armen ontvangen. Het blijkt dat een invasie dreigt van de kwaadaardige Rhesus (Tobias Santelmann) en het leger van Thrace dat bestaat uit boeren is niet opgewassen tegen een leger van Centauren en zwarte magie. Hercules stemt in om het leger te trainen. Hier komen zijn metgezellen goed van pas: Autolycus (Rufus Sewell) met zijn militaire achtergrond, de Amazone Atalanta (Ingrid Bolsø Berdal) met haar boogschutters talent,Amphiaraus (Ian McShane) met zijn speer en geweldadige Tydeus (Aksel Hennie) dragen allemaal een steentje bij. Maar als het leger dan uiteindelijk ten strijde trekt blijken er steeds meer en meer verhalen niet te kloppen. Wie is er nu werkelijk het kwaad in deze oorlog?

Het gebeurt wel eens dat de trailer voor een film je meer beloofd dan wat je uiteindelijk te zien krijgt. En even leek dat bij Hercules ook zo te zijn, zeker nadat in de eerste vijf minuten bijna de hele trailer al voorbij gekomen is. Gelukkig overkomt de film al gauw het stigmata van de trailer en blijkt het een degelijke film te zijn met veel goed gechoreografeerde actie en uitstekende special effects. Dwayne Johnson is over de jaren echt gegroeid als acteur, wat goed te zien is. Mocht je dus bang zijn voor een herhaling van ‘the Scorpion King’ dan kun je weer gerust ademhalen. Buiten dat is hij in deze film echt een beest! Nou is the Rock nooit een mager mannetje geweest, maar hij heeft nog meer uren dan normaal in de sportschool doorgebracht wat een zichtbaar spectaculair resultaat heeft afgeleverd. Waar de film te wensen overlaat is toch wel verhaal. Het is niet perse slecht geschreven en heeft zelfs een paar goede twists, maar het neemt het niet zo nauw met de mythologie. Ze proberen zelfs het mythologische te ontkrachten om Hercules menselijker te maken. Dat is opzich niet erg, maar dat is niet de verwachting die de trailer geschept heeft. Hierdoor kan het zijn dat de film teleur zal stellen. Het is daarom misschien beter om de trailers over te slaan en maar gewoon de film te gaan kijken. Want eerlijk is eerlijk, dit is wel een film die een kans verdient.