Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Poster voor de film ""

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

90 min - Documentary
Your rating:

Country:   Germany
Language:  German, French, English
Release Date:  2020
Director:  Gero von Boehm
Runtime:  1 h 30 min


Helmut Newton is een gerenommeerd fotograaf, het meest bekend om zijn erotisch geladen en pikante zwart-wit foto’s die regelmatig deel uit hebben gemaakt van gerenommeerde bladen als Vogue. Hoewel de foto’s veelal erotisch getint waren; er is nooit sprake geweest van vulgariteit.

Naast vele modellen heeft Helmut Newton ook vele andere beroemdheden en politici gefotografeerd. Hieronder was ook de extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen, die Helmut had gevraagd een portret te fotograferen met zijn honden. Newton heeft Le Pen vanuit het zelfde perspectief gefotografeerd als een beruchte foto van Adolf Hitler met zijn Mechelse Herders. Le Pen heeft gepoogd om de foto tegen te houden, maar het was al te laat.

Door zijn werk heeft Helmut Newton veel backlash gekregen; zijn werk werd door velen bestempeld als seksistisch en mysoganistisch. Vele foto’s van onder andere wereldberoemde zangeres Grace Jones zijn voor vele mensen in verkeerde aarde gevallen. Hoewel de vele vrouwen in de foto’s van Helmut Newton worden afgeschilderd als lustobject, hebben de modellen er vaak een andere mening over. Voor vele van hen hebben de sessies met Helmut Newton hen juist kracht gegeven.

De documentaire Helmut Newton: The Bad and the Beautiful geeft de kijker een interessant beeld over de carrière van de iconische fotograaf en over zijn werk. Het is een documentaire over zijn werkwijze, zijn humor en zijn ondeugendheid in zijn werken en zijn obsessie voor zijn werk. Er wordt ook een beeld geschetst van de jeugd van Helmut Newton als iemand van joodse komaf opgroeiend in Nazi Duitsland en de invloeden van onder andere Leni Reifenstahl en haar gebruik van het lichaam als een krachtige beeltenis.

De documentaire zit vol met beelden en getuigenissen van onder andere Helmut Newton zelf, zijn vrouw June Newton, Grace Jones, Marianne Faithful, Claudia Schiffer, Charlotte Rampling, Isabelle Rosselini, Catherine Deneuve, Susan Sontag en Anna Wintour. De documentaire geeft je een uniek beeld van Helmut Newton, zijn werk, zijn leven en zijn zienswijze, zijn invloeden en zijn motivatie.

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful is een zeker een interessante documentaire over deze beroemde en beruchte fotograaf.