Hacksaw Ridge

Poster voor de film "Hacksaw Ridge"

Elke oorlog kent zijn helden, zo ook de Tweede Wereldoorlog. Een van de meest markante helden in deze verschrikkelijke oorlog was Soldaat eerste klasse Desmond T. Doss. Over zijn heldendaden is de film Hacksaw Ridge gemaakt.

We maken kennis met een jonge Desmond Doss wanneer hij met zijn jongere broertje Harold. In het heetst van de strijd pakt Desmond een steen en slaat zijn jongere broertje hiermee tegen de vlakte. Harold red het net en dit voorval (en zijn religieuze opvattingen) maakt zoveel indruk op de jonge Desmond, dat hij zich voorneemt om nooit iemand te doden en nooit een wapen op te pakken.

Kleine jongens worden groot, zo ook Desmond (gespeeld door Andrew Garfield). Wanneer hij voor zijn kerk aan het werk is, hoort hij dat er buiten een ongeluk gebeurd. Hij rent naar buiten en brengt de gewonde man naar het ziekenhuis. Hier leert hij Dorothy Schutte (gespeeld door Teresa Palmer), een verpleegster kennen. De twee kunnen het erg goed met elkaar vinden en krijgen een relatie.

Eind 1941 begint voor de Amerikanen de Tweede Wereldoorlog. Japan valt Pearl Harbor aan. Vele jonge mannen melden zich aan om hun land te dienen, zo ook Desmond. Hij heeft het helemaal uitgedacht, als een Combat Medic (Militaire Gewondenverzorger Geneeskundige Dienst), hoef je geen wapen te dragen, maar kan je je land toch dienen. De beslissing van Desmond ligt niet goed bij zijn vader Tom Doss (gespeeld door Hugo Weaving), een veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Desmond zet zijn beslissing door en voordat hij naar Fort Jackson voor zijn training vertrekt, vraagt hij of Dortothy met hem wil trouwen.

 

Aangekomen in Fort Jackson, valt Desmond onder het commando van Sergeant Howell (gespeeld door Vince Vaughn). Ook al blinkt Desmond op elk gebied uit, hij vertikt het om een geweer aan te raken en om op zaterdag te trainen. Hierdoor wordt hij al snel een buitenbeentje in zijn eenheid. Sergeant Howell en de bevelhebber van de eenheid, Captain Glover (gespeeld door Sam Worthington), proberen Desmond op psychiatrische gronden het leger uit te krijgen. Na een uitgebreid onderzoek door een psychiater, strand deze poging. Desmond krijgt constant strafcorvee opgelegd door Sergeant Howell. Ze proberen hiermee te zorgen dat Desmond uit eigen beweging het leger verlaat. Desmond heeft een moeilijke tijd in het leger. Door zijn eenheid wordt hij al snel als lafaard en een blok aan het been gezien, omdat hij geen wapen wil dragen. Ondanks dat hij door zijn hele eenheid in elkaar geslagen wordt, bijt Desmond door en maakt hij zijn training af.

Wanneer Desmond op verlof wacht, wordt hij gearresteerd wegens insubordinatie, omdat hij geen geweer wil dragen. Op verzoek van Captain Glover, smeekt Dorothy bij Desmond om schuldig te pleiten en er op deze manier voor zorgen dat de aanklacht verdwijnt. Desmond geeft hier geen gehoor aan en hij vertelt Dorothy dat hij daarmee zijn geloofsopvattingen aantast. Echter voordat Desmond door de rechtbank schuldig wordt bevonden, stormt zijn vader de rechtzaal binnen en geeft een brief van zijn oude bevelhebber aan de voorzitter van de rechtbank. Deze bevelhebber, nu een generaal, vertelt dat Desmond in zijn recht staat en dat hij hierbij beschermd wordt door een Act of Congress. De rechtbank ziet geen andere mogelijkheid dan de aanklacht te seponeren en Desmond en Dorothy kunnen nu eindelijk trouwen.

Desmond wordt ingedeeld bij de 77th Infantry Division, en komt via een aantal tussenstops aan op het Japanse Okinawa. De taak van zijn eenheid is aflossen van de 96th Infantry Division en het veroveren van de Maeda bergrug, ook wel liefkozend Hacksaw Ridge genoemd. Wanneer Desmond met zijn eenheid de bergrug beklimt, komen ze bijna meteen onder zware beschietingen te liggen. De aanval wordt doorgezet en beide kanten hebben te kampen met zware verliezen. Tijdens deze strijd weet Desmond toch een aantal soldaten te redden.  De Amerikanen weten een groot deel van de bergrug te veroveren en ze graven zich in voor de nacht. Desmond brengt deze nacht door in een schuttersputje met medesoldaat genaamd Smitty (gespeeld door Luke Bracey). Smitty was een van Desmond’s grootste tegenstanders tijdens training. Desmond legt uit waarom hij zo’n grote afkeer heeft tegen wapens (In een dronken bui probeerde Desmond’s vader zijn vrouw dood te schieten. Desmond heeft toen het pistool afgenomen). Smitty bied hierop zijn excuses aan omdat hij twijfelde aan zijn moed.

De volgende ochtend beginnen de Japanners een groot tegenoffensief. Ze weten de Amerikanen hierbij van de bergrug te vegen. Wanneer Desmond naar beneden wil gaan, hoort hij dat er nog gewonden achter zijn gebleven. Hij kan het niet verkroppen om deze mensen achter te laten en blijft achter… Desmond trotseert vele kogels en weet in totaal 75 gewonde Amerikaanse soldaten in veiligheid te brengen, telkens biddend naar god om hem de kracht te geven om nog één soldaat meer te redden. Captain Glover had ondertussen zijn eenheid teruggetrokken en is verbaasd door de vele gewonden die van Hacksaw Ridge afkomen. Hij mobiliseert zijn mannen om een kijkje te nemen bij de bergrug en komt op tijd aan om te zien hoe Desmond als laatste naar beneden gaat met de Japanners op zijn hielen.

Voor zijn acties op Hacksaw Ridge heeft Desmond Doss als enige gewetensbezwaarde soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Congressional Medal of Honor in ontvangst mogen nemen. Dit is de hoogste Amerikaanse Militaire onderscheiding voor moed. Desmond heeft in totaal 75 Amerikaanse soldaten van Hacksaw Ridge afgekregen, terwijl de Japanners hem constant in het vizier hadden (Japanners gingen eerst op de Combat Medics af, zodat zij geen hulp meer konden bieden).

Hacksaw Ridge is een oorlogsfilm die bij mij een zeer grote indruk heeft achtergelaten. De film laat zien dat je kan vast houden aan je geloofsovertuiging en toch een verschil kan maken. Ik kan nu met recht zeggen dat mijn top 2 van favoriete oorlogsfilms nu een top 3 is geworden. Ik kan Hacksaw Ridge aanraden aan alle liefhebbers van oorlogsfilms!