Gutshot Straight

Poster voor de film ""

Gutshot Straight

R 89 min - Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2014
Director:  Justin Steele
Runtime:  1 h 29 min


Jack is een goeie gast. Hij heeft veel mee, hij is pienter, gewiekst, heeft charisma en ziet er goed uit. Jack heeft alleen een probleem. Een groot probleem. Hij is een asshole.

Jack (George Eads) is goed met de kaarten en gokt zich dan ook een slag in de rondte. Helaas heeft hij niet door dat het allemaal boven zijn hoofd is gegroeid. Zelfs nadat hij zijn vrouw en dochtertje is kwijtgeraakt lukt het hem niet terug op aarde te komen om zijn problemen eens goed aan te kijken en er een gezonde oplossing voor te zoeken. Op een dag komt hij dan ook net iets teveel andere assholes tegen. De meesten van hen komen voor geld. Wat hij niet heeft.

Het geld wat Jack verschuldigd is aan een koppelbaas die hem ooit zijn leven redde (Steven Seagal) lijkt nog zijn grootste probleem. Maar de grootste rat die Jack op die dag tegekomt is Duff, een in het oog springende man die mensen bespeelt voor de lol. Mensen in de knel zijn gemakkelijke prooien en dat weet deze gehaaide zestiger maar al te goed. En helaas voor Jack heeft Duffy (Stephen Lang) naast een akelig sterk charisma ook bakken met geld om mee te spelen. De man weet Jack precies op de juiste tijd te strikken voor een “karweitje” waarmee Jack in één klap van de openstaande schulden af kan komen. Het “interview”, gepast afgenomen in een high society stripclub, gaat van een leiden dakje maar wat Jack niet door heeft is dat dan al vakkundig een web om hem heen is geweven.

Duff biedt Jack $50,000 aan om zijn vrouw May (Annalynne McCord) eens goed te naaien. Letterlijk. Aangekomen bij het weelderig glamoureuze huis waar de escapades moeten gaan plaatsvinden blijkt dit toch wat lastiger dan gedacht want de zieke zestiger wil er bij zijn om het te aanschouwen. Jack sputtert moedig tegen maar voelt zich gevangen in een mengeling van hevige gevoelens mede omdat de vrouw bloedje mooi blijkt. In een spannend moment komt Jack toch in het zwembad terecht met May maar besluit dat het spelletje wel mooi is geweest en wil weg gaan. Dan volgt er een worsteling waarbij Duff lelijk valt en op slag dood blijkt…  …maar dan moet het grote spel nog gaan beginnen…

Dit is geen doorsnee actiefilm. Deze film past eerder in het neo-noir genre. Het zal je niet gaan duizelen van de special effects of snelle shots, je zou hem zelfs een beetje ‘too slow’ kunnen vinden. Maar tegelijkertijd huist daar juist de charme. En, je wordt voor de volle lengte vastgehouden door een weeïg borrelende onderbuik spanning. Ik heb heel wat actie-films gezien en dit is er zo eentje die je je na jaren nog herinnert. Vooral door het meesterlijk geschreven scenario (Jerry Rapp) wat zich traag maar oh zo intrigerend voor je neus ontvouwt. De muziek die is gebruikt is niet heel bijzonder in de zin dat er geen hits tussen zitten dan wel uit voort hadden kunnen komen maar de muziek is wel erg goed in de film toegepast. Precies zoals het moet, om sfeer mee te maken zonder dat het ooit de aandacht weghaalt van het verhaal en spel.

De plaatjes zijn prachtig en het kleurgebruik is ook erg fraai. En gewoon een heel sterke cast. Zo blinken Steven Segal en Vinnie Jones uit in wat ze goed kunnen, meesterlijk stereotype zichzelf zijn. George Eads (Crime Scene Investigation) komt goed tot zijn recht als struggling loserTed Levine en Stephen Lang blinken uit in het neerzetten van psycho masterminds. En tsja, wat kan ik zeggen over AnneLynne McCord? Ofwel die blonde beauty is in en in slecht, ofwel ze speelt dergelijke rollen gewoon wreed goed. Ik ben inmiddels een beetje fan van haar. She turns me on and at the same time creeps me the hell out! Machtig fascinerend!

Of het nog goed komt met Jack? Zeg ik niet! Ik wil je alleen van harte meegeven dat het einde zeer verrassend alsmede leerzaam is.