GoldenEye

Het verhaal van de film GoldenEye is losjes gebaseerd op de gelijknamige game. James Bond komt niet op alle locaties uit de game, maar dat is waarschijnlijk beter voor het verloop van het verhaal. Ook schiet hij in de film lang niet zoveel vijanden dood, wat waarschijnlijk is gedaan vanwege een beperkt budget. Game verfilmingen zijn namelijk vaker een flop dan een succes.

Het bovenstaande stukje is natuurlijk puur onzin. Ik heb niet jarenlang onder een steen geleefd en ik weet prima wat de James Bond reeks is. Wel klopt het, dat ik in dit geval eerder de game heb gespeeld dan dat ik de film heb gezien. Uiteraard kwam dus de film eerst, waarna het Britse bedrijf Rareware er de wereldberoemde klassieker op baseerde.

James Bond gaat samen met zijn vriend en collega Alec Trevelyan op een missie in een fabriek waar chemische wapens worden gemaakt. De missie is een succes, maar Alec wordt door kolonel Ourumov doodgeschoten. Jaren later wordt de control disc gestolen voor de beruchte GoldenEye satelliet, een krachtig electromagnetisch wapen. Hierna wordt de basis vernietigd door een EMP aanval van de satelliet, en wordt James Bond ingezet om het te onderzoeken. Wie heeft de controle over de GoldenEye gestolen en wie is de mysterieuze Janus?

Pierce Brosnan bewijst zich in GoldenEye voor mij als een prima James Bond. Zijn houding en gedrag passen perfect bij de rol van de slimme en arrogante 00 agent. Sean Bean als Alec is ook geniaal, hoewel je ondertussen de uitkomst uiteraard wel kan raden. De goede man komt qua aantal keer on screen sterven wel aardig in de buurt van Kenny uit South Park.

De verdere personages schommelen een beetje tussen matig en okee wat hun aanwezigheid betreft. Natalya is ditmaal de Bond Girl, een computernerd die vaker in de problemen komt dan dat ze nuttig is. Xenia Onatopp is lichtelijk interessant als sidekick voor Janus, maar grotendeels vanwege haar dubbelzinnige achternaam. Zulke mensen vragen gewoon om de slechte oneliners, die even legendarisch zijn als James Bond zelf. Het personage dat echt de show steelt, naast James, is Boris Grishenko. Hij is een collega van Natalya, maar hij gaat vlak voor de EMP aanval met Janus samenwerken.

GoldenEye is een prima film als tussendoortje en/of simpel vermaak, zoals in principe de meeste James Bond films. Zolang je geen superslim verhaal verwacht, is dit een prima film om een bakje popcorn bij weg te knabbelen.