Godzilla vs. Kong

Ik las vrij recent dat er kritiek op Marvel was omdat alles daar ‘knip en plak’ werk is. Een standaard formule zeg maar. Ik zal eerlijk zeggen dat ik het daar wel mee eens ben, maar dit is al veel langer zo. Hoe lang weten wij bioscoopgangers al dat er vaste elementen in de blockbusters te vinden zijn. Je kan er de klok bijna op gelijk zetten. Elk filmgenre heeft zo zijn vaste elementen die altijd terugkomen in deze films. En als we dan toch eerlijk zijn, we verwachten dit ook en weten ook als geen ander dat het succes van deze film deels afhangt aan hoe goed deze elementen uitgewerkt worden.

Bij een monster bash kaiju movie verwacht ik twee of meer grote monsters die elkaar bevechten tot één van dezen het begeeft of opgeeft. Godzilla is deze trend in de jaren 50 gestart en heeft tientallen vervolgen, spin-offs, knock-offs, rip-offs en odes teweeg gebracht. Er is zelfs een heus King Kong vs Godzilla geweest in 1962 waar twee giganten uit het monster genre voor de eerste keer tegenover elkaar stonden, maar niet voor de laatste keer. Bijna 60 jaar later staan deze twee weer klaar om de strijd aan te gaan in Godzilla vs. Kong.

Terugkomend op de inleiding, ik heb verwachtingen bij een film als deze, ik weet ook dat er verplichte elementen zijn. Nu is een verplicht element dat het hele verhaal ondersteunend moet zijn aan de actie en het gevecht, want hier draait het om. Tenminste in de klassieke jaren 60 en 70 kaiju dan. Wat wil het lot, de verplichte elementen, waar ik dus op hoop en verwacht in deze film worden rijkelijk waargemaakt. Alles, maar dan ook alles wat hier te zien is, is ondergeschikt aan de battle en dat is precies wat ik hier wil zien.

Ik kijk een film genaamd Godzilla vs. Kong niet voor hoogstaand drama, ook niet voor uitgebreide karakteranalyses. Daar zijn genoeg andere films voor te zien en te vinden. Ik wil hier gewoon twee monsters zien vechten. Bijna 2 uur lang kan ik hier dan ook met heel veel plezier van genieten. Natuurlijk is een beetje ontwikkeling in de personages leuk om te zien, maar dat is voor mij een mooie inleiding tot een volgende bash. Vol verbazing heb ik als kritiek op deze film her en der gelezen dat er te weinig diepgang is? Zijn wij filmkijkers zo vlak geworden dat we een voorgekauwde film willen hebben waar we niet over na hoeven te denken, maar waar we wel over moeten klagen als het te voorgekauwd is?

Niet zeuren en gewoon genieten! Bij Marvel genieten we van de formule, bij Transformers is er nog geen goede balans gevonden, maar met Godzilla vs. Kong is de strijd der titanen voor de eerste keer perfect simplistisch neergezet. Geniet er maar van, voor je het weet draait de film niet meer om Godzilla, maar het dove meisje Jia en haar emotionele verbintenis met Kong.