Glitch (season two)

Glitch (season one)

Drama, Series, Science Fiction
Your rating:

Country:   Australia
Language:  English
Director:  Emma Freeman, Tony Krawitz


Vorig jaar werd werd ik verrast door Glitch, een mysterieuze science-fiction mini-serie van Australische bodem. Nu een jaar later is het tweede seizoen beschikbaar gekomen, waar ik toch wel naar uit heb gekeken. Het eerste seizoen van Glitch volgt een aantal mensen die vanuit hun graf weer tot leven zijn gekomen en steeds meer herinneringen aan hun voorgaande leven terug krijgen. Hoewel niet een nieuw idee, was het wel een inslag die ik kon waarderen en het was in het eerste seizoen goed uitgewerkt.

Helaas is er van het tweede seizoen niet echt goed een samenvatting te geven, waarmee ik eigenlijk al gelijk een beetje vooruit loop op mijn conclusie. Eén van de vraagtekens uit het vorige seizoen word al snel opgelost, namelijk wat er is gebeurd met de lokale arts Elishia McKellar (Genevieve O’Reilly). Maar andere vraagstukken, zoals wat Elishia nog meer weet over deze herrezen mensen uit Yoorana, word door het hele seizoen heen maar mondjesmaat een inkijk in gegeven. Verder is de rest nog steeds druk bezig met het terug halen van zijn of haar herinneringen en wordt er uitermate veel aandacht besteed aan de verstoorde relatie tussen James Hayes (Patrick Brammall) en Kate Willis (Emma Booth). Dit zorgde voor een chaotisch seizoen, al was het maar omdat er elke aflevering weer iemand wegloopt in plaats van bij de groep te blijven.

Een extra complicatie in dit seizoen is Phil (Rob Collins), de stiefvader van Beau Cooper (Aaron L. McGrath). Phil is omgekomen bij een ongeluk, maar is direct ook weer tot leven gekomen. Hij gaat terug naar Yoorana waar al snel blijkt dat hij het op onze herrezen medemensen heeft gemunt om ze weer terug het graf in te krijgen. Echter wordt ook hier het nooit helemaal duidelijk waarover het nu uiteindelijk gaat. Dan is er nog het pharmaceutisch bedrijf Noregard, waar in het eerste seizoen al een aantal keer naar was gehint dat het mogelijk een grotere rol zou hebben in deze mysterie. In het tweede seizoen komen we er achter wat de banden zijn van Elishia McKellar met Noregard, en waarom het bedrijf meer inzicht wil krijgen in de levende doden. Al blijven wederom ook hier nog vele vragen over, zoniet mogelijk zelfs meer dan eerst.

Waar het eerste seizoen van Glitch erg sterk in was, wordt in het tweede seizoen jammer genoeg het mysterie van de herrezen mensen en het terug halen van herinneringen haast op een zelfde, maar toch duidelijk mindere manier voortgezet. Het resultaat is een verhaal met een chaotische samenhang waardoor je als kijker soms maar moet gissen naar wat er aan de hand is. De extra toevoegingen van onder andere de missie van Phil en het gedeelte Noregard zorgen alleen maar voor meer verwarring omdat deze onderdelen juist teveel onderbelicht blijven.

Naar mijn mening is dit zeer jammer. Het tweede seizoen was een uitstekende kans geweest om het verhaal in de volgende fase te zetten, waar de verhaallijnen van Phil en Noregard juist voor hadden kunnen zorgen. Nu voelt dit tweede seizoen meer als een opzet voor een (mogelijk) derde seizoen. Voor liefhebbers van het eerste seizoen van Glitch kan ik het nog steeds aanraden, maar koester geen verwachtingen dat er veel vragen beantwoord zullen worden.