Ghost in the Shell: Stand Alone Complex – 2nd GIG

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG

24 min - Animation, Action, Crime, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2004
Runtime:  0 h 24 min
Writers:  Kenji Kamiyama, Masamune Shirow


Ghost in the Shell is een fenomeen in de wereld van Animé. Gebaseerd op de manga van Shirow Masamune zijn er onder deze titel verschillende films uitgebracht. Ghost in the Shell uit 1995, Ghost in the Shell 2: Innocence uit 2004, de recentere Ghost in the Shell 2.0, de remake uit 2015 en niet te vergeten de live-action Ghost in the Shell met Scarlett Johansson uit 2017.

Naast de verschillende films is er ook een serie ontwikkeld in deze franchise, eveneens gebaseerd op de manga van Shirow Masamune: Ghost in the Shell Stand Alone Complex. Deze serie is onderverdeeld in twee seizoenen: Ghost in the Shell S.A.C 1st GIG en 2nd GIG. Deze serie geeft de kijker een uitgebreider beeld in het functioneren van Public Security Section 9 en de leden. In het leven geroepen als een soort van Antiterrorisme afdeling, Section 9 houdt zich bezig met de zwaardere misdrijven waar de politie niet genoeg voor is. Als een geheime afdeling heeft Section 9, onder leiding van Daisuke Aramaki (Osamu Saka), meer mogelijkheden om op te treden zonder dat het publiek hier erg in heeft.

Het elite team van Section 9 bestaat uit Majoor Kusanagi Motoko (Atsuko Tanaka), Batou (Akio Ôtsuka), Ishikawa (Yutaka Nakano), Borma (Taro Yamaguchi), Paz (Takashi Onozuka), Saito (Tôru Ohkawa) en Togusa (Kôichi Yamadera). Met elk zijn verschillende vaardigheden wordt dit team bijgestaan door verschillende androids ter ondersteuning en de AI spidertanks Tachikoma.

Het tweede deel van deze serie, genaamd Ghost in the Shell Stand Alone Complex 2nd GIG, gaat verder waar de 1st GIG geëindigd is. Na de “vernietiging” van Section 9 en de “liquidatie” van Majoor Motoko Kusanagi is Section 9 uit zijn as herrezen. Met de nieuwe premier Yoko Kayabuki (Yoshiko Sakakibara) aan het hoofd van de nieuwe regering, probeert Aramaki opnieuw budget te regelen voor Section 9. Een gijzeling op de Chinese Ambassade creëert een uitgelezen mogelijkheid voor het team om haar vaardigheden te demonstreren en de premier te overtuigen van het nut van de elite eenheid. De aanval op de ambassade wordt geclaimd door de organisatie Individual Eleven.

Er is weinig bekend over de organisatie van Individual Eleven en naar mate het verhaal vordert wordt schrikbarend duidelijk dat de corruptie nog lang niet verdwenen is uit de overheid. Dit maal krijgt het team van Aramaki te maken met de Cabinet Intelligence Service (CIS) en Kazunda Gouda (Ken Nishida), het hoofd hiervan.

Het team van Section 9 staat er niet helemaal alleen voor. Na alles wat er gebeurd is, is duidelijk geworden dat het team onderbemand is. Dit houdt in dat het team versterking krijgt van een ge-upgrade versie van de AI Spidertanks: de Tachikoma’s. Hoewel deze Tachikoma’s in het eerste seizoen puur ter versterking waren, krijgen ze nu een grotere rol, met meerdere mogelijkheden. Eén van de belangrijkste upgrades is de netwerkfunctionaliteit van de Tachikoma’s. Hierdoor kunnen ze het team helpen bij verschillende hacks en brain-dives. De Tachikoma’s hebben nu ook meer individualiteit, iets wat de rol als comic relief ook ten goede komt.

Het centrale thema in het tweede seizoen van Ghost in the Shell Stand Alone Complex lijkt meer te gaan over de gevolgen van oorlog. Na de oorlog worden de vluchtelingen een groot probleem voor zowel de regering als voor de gewone bevolking. De behandeling van en vooroordelen tegen de vluchtelingen speelt hierin een grote rol.

Ghost in the Shell Stand Alone Complex 2nd GIG haalt het niveau van 1st GIG niet, maar is een goede opvolger. Je krijgt als kijker ook meer inzicht in het verleden van Motoko Kusanagi en van sommige teamleden. Zoals gewend van de Ghost in the Shell franchise is het filosofische aspect ook weer aanwezig, waardoor het niet een standaard actie animé is.