Ghost in the Shell: Stand Alone Complex – 1st GIG

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 1st GIG

24 min - Animation, Action, Crime, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2002
Runtime:  0 h 24 min
Writers:  Kenji Kamiyama, Masamune Shirow


Ghost in the Shell is een fenomeen in de wereld van Animé. Gebaseerd op de manga van Shirow Masamune zijn er onder deze titel verschillende films uitgebracht. Ghost in the Shell uit 1995, Ghost in the Shell 2: Innocence uit 2004, de recentere Ghost in the Shell 2.0, de remake uit 2015 en niet te vergeten de live-action Ghost in the Shell met Scarlett Johansson uit 2017.

Naast de verschillende films is er ook een serie ontwikkeld in deze franchise, eveneens gebaseerd op de manga van Shirow Masamune: Ghost in the Shell Stand Alone Complex. Deze serie is onderverdeeld in twee seizoenen: Ghost in the Shell S.A.C 1st GIG en 2nd GIG. Deze serie geeft de kijker een uitgebreider beeld in het functioneren van Public Security Section 9 en de leden. In het leven geroepen als een soort van Antiterrorisme afdeling, Section 9 houdt zich bezig met de zwaardere misdrijven waar de politie niet genoeg voor is. Als een geheime afdeling heeft Section 9, onder leiding van Daisuke Aramaki (Osamu Saka), meer mogelijkheden om op te treden zonder dat het publiek hier erg in heeft.

Het elite team van Section 9 bestaat uit Majoor Kusanagi Motoko (Atsuko Tanaka), Batou (Akio Ôtsuka), Ishikawa (Yutaka Nakano), Borma (Taro Yamaguchi), Paz (Takashi Onozuka), Saito (Tôru Ohkawa) en newbie Togusa (Kôichi Yamadera). Met elk zijn verschillende vaardigheden wordt dit team bijgestaan door verschillende androids ter ondersteuning en de AI spidertanks Tachikoma.

Hoewel veel van de verschillende afleveringen redelijk los van elkaar staan, loopt er een rode draad door het eerste seizoen van deze serie. 6 jaren voor aanvang van de gebeurtenissen van het eerste seizoen heeft een mysterieuze hacker voor ophef gezorgd door de baas van technologiebedrijf Serano Genomics te ontvoeren. Dit bedrijf heeft als eerste het patent gekregen op nanomachines. In een tijdperk waar cyberisatie zijn opmars heeft gemaakt en waar merendeel van de bevolking in ieder geval uitgerust is met een cyberbrein, komen er natuurlijk ook verschillende aandoeningen naar voren. Vergelijkbaar met aids uit deze eeuw, heeft het nieuwe tijdperk Cyberbrein Sclerose als ongeneselijke aandoening. De vastgestelde behandeling hiervoor is behandeling met nanomachines, maar de effectiviteit hiervan is helaas niet al te goed.

De mysterieuze hacker, door het publiek de monniker The Laughing Man gegeven, probeert het onrecht door de grote mega-coöperaties te bevechten. Om zijn anonimiteit te bewaren heeft de mysterieuze hacker de ogen en cyberbreinen van de omstanders en de media gehackt om een logo met daarin een quote uit J.D. Salinger’s Catcher in the Rye weer te geven: “I thought what I’d do was, I’d pretend I was one of those deaf-mutes.” De Laughing Man (Warai Otoko) lijkt de hoofdpersoon uit Salinger’s Cather in the Rye Holden Caufield als inspiratie te hebben gebruikt met zijn anti-establishment sentiment.

Section 9 komt op het spoor van The Laughing Man wanneer Togusa door een oud-collega wordt gevraagd onderzoek te doen wanneer er onverklaarbare doden vallen. Dit leidt Togusa en Section 9 naar een vergaand plot vol afpersing dat tot in de hoogste regionen van de regering speelt.

Ghost in the Shell Stand Alone Complex geeft de kijker een veel uitgebreidere kijk in de wereld waar Ghost in the Shell zich afspeelt; met vermakelijke verhalen die niet alleen gevuld worden met actie, maar ook met licht vermaak, vooral door de Tachikoma’s, en de gebruikelijke filosofische aspecten die geassocieerd kunnen worden met Ghost in The Shell. Je maakt als kijker ook de ontwikkeling van de Tachikoma’s mee, waarin de AI individualiteit ontwikkelt.

Met Stand Alone Complex heeft de Ghost in the Shell franchise er zeker een leuke aanwinst bij. Je krijgt meer van de Science Fiction en de technologische wereld van Ghost in the Shell, met ook de nodige vermaak.