Ghost in the Shell 2: Innocence

Poster voor de film ""

Ghost in the Shell 2: Innocence

PG-13 100 min - Animation, Drama, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2004
Director:  Mamoru Oshii
Runtime:  1 h 40 min


Tagline: When machines learn to feel, who decides what is human...

9 jaren na het succes van Ghost in The Shell komt Mamoru Oshii met het vervolg op deze iconische animé. Ghost in the Shell 2: Innocence speelt zich drie jaren na de verdwijning van Majoor Motoko Kusanagi (Atsuko Tanaka) af. Centraal staat ditmaal de trouwe back-up Batou (Akio Ôtsuka) en zijn activiteiten bij Public Security Section 9.

Wanneer een reeks bèta-modellen van gezelschaps-androïden hun eigenaren doden belandt de zaak bij Public Security Section 9. Batou en zijn nieuwe partner Togusa (Kôichi Yamadera) krijgen deze zaak toegewezen door hun chef Daisuke Aramaki (Tamio Ohki). Waar normaliter bij een soortgelijk incident rechtszaken en schadevergoedingen volgen, blijven deze om mysterieuze redenen uit. Het is aan Batou en Togusa uit te zoeken wat er aan de hand is met deze zaak. Wanneer ook nog eens de inspecteur van de fabrikant door Yakuza vermoordt wordt, leidt deze zaak hen naar het afgelegene noordelijke district.

Ghost in the Shell 2: Innocence lijkt een heel stuk trager in tempo dan zijn voorganger en lijkt ook een meer neerslachtige ondertoon te hebben. Wat zeker ook in deze animé terug komt is het filosofische aspect uit Ghost in the Shell. Waar het ditmaal niet de Majoor is die de filosofische discussie aan gaat met Batou, neemt de laatstgenoemde het stokje over. Het terugkerende thema in deze reeks is en blijft het existentialisme; in hoeverre is er sprake van menselijkheid, ook wanneer de mensheid de wetten van de natuur naast zich neer legt door over te stappen op een mechanisch lichaam en hersenen. Menselijkheid blijft één van de belangrijkste punten van filosofie in het algemeen.

Net als in het eerste deel worden de grafische hoogstandjes begeleid door de imposante en indringende muziek van Kenji Kawai. Hoewel er een vermakelijk verhaal aanwezig is, krijg ik meer het gevoel dat er meer nadruk ligt op graphics dan op het verhaal. Je krijgt als kijker meer te zien van de wereld waarin Ghost in the Shell 2: Innocence zich afspeelt.

Zeker als fan van Ghost in the Shell is deze film een aanrader. Naast de mooie graphics, het verhaal, de muziek van Kenji Kawai krijg je ook genoeg verwijzingen naar Ghost in the Shell. En natuurlijk mag de favoriet van Oshii, de Basset Hound, ook niet uitblijven. In plaats van de sporadische cameo krijgt deze favoriet nu een plaatsje als huisdier van Batou.