Game of Thrones – Season Six

Jawel, de serie wordt per seizoen beter, maar je merkt ook dat George R. R. Martin met zijn boeken nog niet zover is als Game of Thrones de serie nu inmiddels is. D.B. Weiss en David Benioff hebben echter wel de kennis hoe het verder gaat. Zij hebben lange sessies met George R. R. Martin gehad om te bespreken hoe de boeken van A Song of Fire and Ice verder gaan. Natuurlijk heeft Martin wel aangegeven dat dit niet per definitie betekend dat de boeken hetzelfde zullen gaan als de serie. Aan de ene kant is het geweldig dat we niet hoeven te wachten hoe het verder gaat met de wereld van Westeros, maar aan de andere kant missen we heel veel.. en daar kom ik later op terug.

Seizoen 5 voelde voor mij als een filler season, maar het einde beloofde hel veel. Jon Snow (Kit Harrington) is aan het eind van dit seizoen neergestoken. Hij overleeft de aanval van zijn broeders van de Nights Watch niet. Ondanks dat je misschien seizoen 6 of 7 nog niet gezien hebt zal het geen geheim zijn dat de wederopstanding van Jon Snow in seizoen 6 het slechtsbewaarde geheim van deze serie is. Met de werderopstanding is Jon Snow vrij van zijn eed. Hij kan nu eindeijk ten strijde trekken tegen de Bastard Ramsay Bolton (Iwan Rheon) en hopelijk zijn jongere broer bevrijden. Sansa (Sophie Turner) is samen met Theon (Alfie Allen) ontsnapt uit de handen van deze wreedaard. Misschien dat deze ontwikkelingen eindelijk een einde aan zijn korte, maar wrede regeerperiode kunnen maken.

Daenerys (Emilia Clarke) aan de andere kant van de wereld heeft door dat ze nog jong is en meer moet vertrouwen op de mensen om haar heen. Ze heeft de stad van Yunkai niet onder controle. Ze heeft vele aanvallen van de Sons of the Harpy overleeft. De confrontatie die ze aan het eind van het vorige seizoen heeft overleeft, heeft haar bij de Dothrakhi gebracht. Nu had Khal Drogo (Jason Momoa) wel alle respect voor haar gehad, maar zij is een afvallige voor dit volk en ze moet hun respect terugwinnen. Yunkai, aan de andere kant, wordt nu geleid door Greyworm (Jacob Anderson), Daario Naharis (Michiel Huisman), Missandei (Nathalie Emmanuel) en Tyrion (Peter Dinklage) die eindelijk is aangekomen bij de Mother of Dragons en haar meteen weer verliest.

In Kings Landing gaat het ook niet gemakkelijk. Het plan van Cersei (Lena Headey) begint haar tegen te werken. Zij heeft de militante Faith aan de macht gebracht in de hoop van de Tyrell’s af te komen. In eerste instantie lijkt dat ook te gebeuren, echter hebben ze het ook op haar gericht. Zij komt ook in de kerkers van de militante gelovigen te zitten en haar enige uitweg lijkt om haar zonden toe te geven.

Er gebeurt zoveel in dit zesde seizoen dat je goed op moet letten wat er waar gebeurt. Allianties worden gebroken en gemaakt en de komende strijd lijkt er eentje van ongekende proporties. Dit seizoen voor mij is de beste tot nu toe. De laatste twee afleveringen zitten zo ongekend goed in elkaar dat ze een terechte 9.9 van de 10 sterren op IMDb hebben gekregen. Deze score geld voor mij voor het gehele seizoen ondanks een groot minpunt aan dit seizoen. Zoals in de introductie aangegeven heeft Martin de boeken nog niet klaar. Het verhaal is mondeling en in manuscripten aan Weiss en Benioff medegedeeld. De kleurrijke karakterontwikkeling die we aan het begin van Game of Thrones hebben gekregen is hier stukken minder. Er wordt voortgeborduurd op de karakters met minimale ontwikkeling. Op zich logisch aangezien je niet kan en mag verwachten dat elk karakter elk seizoen weer grote ontwikkelingen doormaakt, maar het lijkt lichtelijk gestagneerd te zijn. Ondanks dit minpunt is dit de beste tot nu toe. Kan het volgende seizoen dit overtreffen?