Game of Thrones – Season Seven

Seizoen 7 alweer. Het lijkt gewoon alsof het nog maar kort geleden is dat ik met Game of Thrones ben begonnen. Dé fantasy serie die een nieuwe standaard voor het genre wist te bewerkstelligen. Is deze serie na 7 jaar nog steeds zo goed en verfrissend?

Seizoen 6 wist Game of Thrones naar een ongekende hoogte te tillen.. spoiler alert als nog niet zover bent. We sloten het seizoen af met de Battle of the Bastards waarin we eindelijk afscheid konden nemen van Ramsey Bolton (Iwan Rheon) en het overlijden van de laatste telg van Cersei (Lena Headey) Tommen (Dean-Charles Chapman) die zelfmoord pleegt nadat zijn  moeder de Sept heeft opgeblazen met zijn vrouw, schoonbroer en vele van de nobelen en geestelijken. Niemand is veilig, al helemaal niet als je je aan iemand gaat hechten. Kan dit overtroffen worden?

Nee, zeker niet! Wat Game of Thrones zo sterk maakte was dat niemand veilig was, en helaas is deze regel niet meer van toepassing tijdens het voorlaatste seizoen. Natuurlijk gaan er weer mensen dood, maar we weten inmiddels wel dat degenen die nu nog het meeste screentime krijgen, het in ieder geval tot seizoen 8 weten te overleven. Ik ben erg blij dat Jorah (Iain Glen) nog steeds meespeelt en dat ook Tormund (Kristofer Hivju) tot de elite weet te behoren. Maar als het vuur ze echt aan de schenen wordt gelegd weet deze elite het op miraculeuze manier te overleven. Jammer, want hiermee is juist een uniek aspect van deze serie teniet gedaan. Wellicht dat seizoen 8 ons kijkers wel de doden gaat leveren die we hier missen, maar goed dat klinkt natuurlijk ook weer zo luguber.

Dit is niet het enige aspect waar ik mij aan stoor bij dit seizoen. Waar het eerst dagen, weken, maanden of zelfs jaren duurde om van het ene deel van Westeros naar het andere deel te gaan lijkt het hier over enkele uren te gaan. Ja, we zijn naar de onvermijdelijke climax aan het opbouwen, maar de geloofwaardigheid is soms ver te zoeken. Fantasy en Geloofwaardigheid gaan sowieso niet hand in hand, maar bij Game of Thrones leek er goed nagedacht te zijn over wat er gebeurde. Hier is logica wat meer naar de achtergrond verdreven.

Maar.. ik ben nog steeds fan hoor. Game of Thrones weet mij al zeven jaar lang te boeien en de plotwendingen die dit seizoen ons voorschotelen zijn ook nog steeds leuk, ook al zie je ze mijlenver aankomen. De eens zo krachtige vernieuwende serie vervalt aan het eind toch in de cliches van het genre. Gelukkig was het begin zo sterk en is deze trend lang genoeg doorgezet. Ik vergeeft het Weiss en Benioff wel dat ze ‘verplichte’ fouten maken, ondanks dat hebben ze genoeg goed te maken..