Game of Thrones – Season Five

Het blijft toch een geweldige serie. Als je inmiddels vergeten bent dat je van niemand hoeft te verwachten dat hij of zij overleeft dan zit je in ontkenning bij Game of Thrones. Seizoen 4 is voorbij en het is alweer tijd voor het vijfde seizoen. Let op, spoilers gaan er komen, voor seizoen 4 en uiteraard voor het vijfde seizoen.

Joffrey (Jack Gleeson) is eindelijk dood, de bastaard koning die slechter voor Westeros zal zijn dan elke andere koning ooit is niet meer. Het is nu  aan zijn jongere broer Tommen (Dean-Charles Chapman) om het stokje over te nemen. Tyrion (Peter Dinklage) is beschuldigd van de moord op de bloedlustige koning en sluit het vorige seizoen af met de moord op zijn vader.

Aan de andere kant van Westeros heeft Jon Snow (Kit Harrington) de strijd met de Wildlings overleeft dankzij de onverwachte steun van Stannis (Stephen Dillane) die weet waar de echte strijd gestreden zal worden. Hij is wellicht de eerste koning die weet dat het niet over de strijd van de koningen gaat, maar de strijd tussen mens en White Walkers. De winter komt eraan, harder dan de mensheid zich kan herinneren.

Seizoen 5 gaat verder met de vele intriges in de vele families die we al kennen maar ook nieuwe waar we kennis mee mogen maken. Arya’s (Maise Williams) verhaal komt hier eindelijk echt tot haar recht. Ze gaat richting Braavos om daar op zoek te gaan naar Jaqen H’ghar. Ze noemt nog steeds elke nacht voor ze gaat slapen haar lijst met aankomende slachtoffers op. The Hound (Rory McCann) komt echter niet meer op haar lijst voor. De wereld van Westeros is ook verder uitgebreid met Dorne, waar we de avonturen van Princess Myrcella (Nell Tiger Free) mogen meemaken. De rode draad van Jon, Daenarys (Emilia Clarke) en Tyrion voert ook hier de hoofdmoot. Wat dit seizoen interessant maakt is dat er gebouwd wordt naar nieuwe ontwikkelingen die onvoorspelbaar zijn. Nu is dat natuurlijk een belangrijk aspect van deze serie, maar hier is het wel overduidelijk. Denk aan de Faith, oftewel de geestelijke macht, die hier zijn opmars maakt en mensen in het gevang zet. Wie in de kerkers van the Red Keep terecht komt zul je nog wel zien. Dan is er ook nog de tocht van Tyrion naar nieuwe landen. Het leidt allemaal naar schijnbare conclusies waar we nog op moeten wachten.

De eerder genoemde rode draden van Jon en Daenarys worden hier goed uitgewerkt. Jon is goed in zijn rol als commander van the Nights Watch, maar niet iedereen is het eens met zijn beslissingen. Hoe dit ook zal uitpakken, hij zal de geschiedenisboeken ingaan met deze beslissingen. Daenarys aan de andere kant van de wereld komt erachter dat er een groot verschil is tussen veroveren en regeren. Het eerste gaat haar erg goed af, in het tweede moet ze nog groeien, maar lukt haar dit op tijd om een ramp te voorkomen?

Game of Thrones blijft een geweldige serie, maar toch is de snelheid er een beetje uit. De intriges lopen op, we krijgen nog meer inkijk in de ware aard van de geliefde en gehate personages, maar toch voelt dit seizoen een beetje vlakjes. Alsof het een filler seizoen is om naar die climax te gaan. Ik denk overigens niet dat de uitwerking van de verhaallijnen zoals we ze hier te zien krijgen overbodig zijn, maar het kabbelt een beetje voort. Ach, als je eenmaal bij de climax van het seizoen bent kan je in ieder geval niet meer wachten tot je eindelijk met seizoen 6 kan beginnen. En je weet dan direct dat de spanning hoger komt te liggen!