Game of Thrones – Season One

Game of Thrones zet een nieuwe standaard voor het fantasy genre! Bij het fantasy genre denk je al snel aan de Lord of the Rings filmreeks van Peter Jackson. Niet vreemd natuurlijk als je je bedenkt dat deze boekenreeks gezien wordt als dé fantasy standaard… maar wacht, er is een nieuwe standaard gezet. Game of Thrones is gebaseerd op de Songs of Fire and Ice boekenreeks van George R. R. Martin en hij heeft een heel andere visie op het genre.

Het eerste seizoen is op het eerste boek van de serie gebaseerd. We worden geïntroduceerd aan verschillende machtige families waarbij de nadruk ligt op de Starks uit het noorden en de  Lannisters die de heersende macht via de Baratheons  zijn. Laten we ook niet de Targaryens vergeten die verbannen of uitgeroeid zijn. De zeven koninkrijken worden geregeerd door Robert Baratheon (Mark Addy) die net zijn adviseur verloren heeft. Hij moet een nieuwe ‘Hand’ hebben en besluit zijn strijdmakker Ned Stark (Sean Bean) deze eer te geven. Ned heerst echter in het noorden en heeft geen enkele behoefte om aan het hof te gaan leven. Hij ziet echter geen andere mogelijkheid dan de ‘eer’ aan te nemen en met Robert het koninkrijk te gaan regeren. Zoals Ned al verwachtte is het een ware slangenkuil aan het hof. Iedereen kijkt alleen uit voor zichzelf en gaat over lijken om zijn of haar zin te krijgen. Ned komt al snel achter een geheim van de koning en diens vrouw wat het hele koninkrijk kan opschudden. Dit is zoals hij heeft ondervonden, ook de oorzaak van de dood van zijn voorganger. Ondanks de wetenschap dat deze ontdekking hem de kop kan kosten gaat hij verder op onderzoek uit en neemt hij zijn acties.

Aan de andere kant van de wereld hebben we de twee laatste overlevenden van de Targaryens. De Targaryens waren de heersende macht voordat Robert deze hardhandig afpakte. In een poging om de macht weer terug te krijgen huwt Viserys Targaryen (Harry Lloyd) zijn zuster Daenerys (Emilia Clarke) uit aan de heerser van de paardenclans Khal Drogo (Jason Momoa). Met een leger van de zogenoemde Dothrakis weet Viserys zeker dat hij zijn macht weer terug kan grijpen van de overheerser Robert.

Wat verder nog speelt zijn de vreemde gebeurtenissen die plaats vinden aan de noordkant van de grote muur. De grote muur is in een lang vervlogen tijd gebouwd om weerstand te bieden tegen de wilden en andere gevaren. De bastaard zoon van Ned Stark, Jon Snow (Kit Harrington) vertrekt wanneer zijn vader naar het hof vertrekt om zijn plek op de muur in te nemen als een lid van de Nights Watch. Zij zijn de laatste bescherming tussen de wilde en beschaafde wereld.

Bovenstaand is maar een puntje van de spreekwoordelijke ijsberg van alles wat het eerste seizoen de kijker te bieden heeft. Om maar meteen verder te gaan met de opening, deze serie zet een nieuwe standaard voor het genre. Waar ffilms en series normaal gesproken allerlei fantastische swords en sorcery laten zien, is het hier zo goed als niet aanwezig. Wij volgen mensen in een politiek spel waarbij iedereen een dubbele agenda lijkt te hebben. Het gebrek aan swords en sorcery is iets wat absoluut geen gemis is en zelfs opluchtend werkt. Daarnaast hebben we hier te maken met ‘echte’ personages. De geïntroduceerde karakters zijn niet per definitie goed of slecht. Het zijn mensen die keuzes maken in een wereld waar intriges elkaar snel opvolgen. Of je speelt het spel mee, of je gaat ten onder aan het spel, vandaar ook de titel van deze serie, wat ook de naam van het eerste boek uit de reeks is. Wat verder ook opluchtend is aan deze serie is dat niemand, maar dan ook echt niemand onschuldig en veilig is. In de openingsscènes van deze serie zie je de eerste lijken al waarbij er ook kinderen gedood worden. Dit zet meteen de toon voor de gehele serie. Geleidelijk aan in de serie wordt je hier met regelmaat aan herinnerd, wat lovenswaardig voor George R. R. Martin is. Hij vervalt niet in de vaak geziene fout van inconsistentie van de karakters gedurende het boek en of serie. De karakters blijven constant en laten steeds meer aspecten van hun karakter zien.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik een fan van deze serie ben. Voor mijn gevoel klopt het gewoon. Het is verfrissend om fantasy van dit kaliber te zien.