Game of Thrones – Season 8

Seizoen 7 zette een trend in die de fans van het eerste uur niet zagen aankomen. En afbreuk aan de zo sterk opgebouwde verhaallijn en intriges van Game of Thrones. In het voorlaatste seizoen werd het strijdperk klaargezet om de laatste strijd aan te gaan met het leger van de doden. Alles heersers slaan de handen ineen en beloven hun steentje bij te dragen voor de levenden.

Het was niet deze verhaallijn die afbreuk deed, maar de zwakke dialogen, de ongeloofwaardigheid van het intercontinentale reizen, de veiligheid waar de hoofdrolspelers zich in bevinden en wat al niet meer. Showrunners Weiss en Benioff hebben het seizoen 7 en 8 op eigen kracht moeten doen wat te merken viel. Voor deze twee seizoenen was er geen bronmateriaal van George R. R. Martin beschikbaar. Zeven was het minste seizoen van Game of Thrones tot zover, maar wat gaat 8 doen. Brengt deze de verlossing waar we al 8 jaar op aan het wachten zijn? Is het een bevredigende verlossing of zien we hier wederom dat Weiss en Benioff niet capabel genoeg zijn om zelf een serie te trekken zonder de begeleidende hand van de schrijver?

Lees niet verder als je Game of Thrones seizoen 8 nog moet kijken. Hieronder komen geen schokkende spoilers, maar de rest van deze recensie kan het kijkplezier aanpassen.

Daenerys (Emilia Clarke) heeft zich aangesloten bij Jon Snow (Kit Harington) om tegen de Night King te vechten. Ook Cersei heeft aangegeven de strijdbijl voor het moment neer te leggen om haar leger toe te voegen. Gezamenlijk hebben ze het grootste leger wat de wereld ooit gezien heeft met als inzet, het lot van de hele wereld.

Seizoen 8 beslaat 6 afleveringen, maar dan wel van ongeveer anderhalf uur per stuk. Er wordt gelukkig nog steeds de tijd genomen om alles af te wikkelen, want er is meer gaande dan alleen het leger der doden. Wie gaat uiteindelijk op de ijzeren troon zitten is ook een vraagstuk wat afgehandeld moet worden.

Als Game of Thrones begonnen was met het schrijfwerk en karakterontwikkeling zoals we te zien kregen in dit seizoen dan had het niet zo’n lang leven gehad. Wat een tenenkrommend slecht seizoen hebben we voorgeschoteld gekregen. De beste en sterkste personages van deze serie worden hier afgedaan als 1-dimensionale zieltjes. Peter Dinklage als Tyrion moet zich regelmatig afgevraagd hebben wat er met de sterke Imp gebeurt is. Die is hier namelijk gewoon verdwenen, ok in het laatste deel komt hij eindelijk een beetje sterk terug met mooie dialogen, maar niet zo sterk als we gewend zijn van de eerste seizoenen. Als er dan meerdere lagen bij een karakter te vinden zijn dan zijn deze onlogisch. Daenerys als Dark Queen bijvoorbeeld. Totaal niet geloofwaardig en slecht uitgewerkt. Haar ontwikkeling lag in de lijn der verwachting, maar niet zo plotsklaps, dit had een opbouw nodig en opbouw is iets wat Weiss en Benioff missen.

Dat is niet alles waar het aan schort in dit seizoen. Er worden verhaallijnen afgerond, niet om hier een bevredigend einde aan te geven, maar omdat het moet, tenminste zo komt het wel over. Vechten met de Night King, ja dit moet even, maar we moeten snel verder want er is meer te vertellen.. En dan een aspect waar het in 7 aan schortte is hier weer terug, iedereen kan dood. Geweldig, maar de wijze hoe en wanneer, wederom alsof het moet.

GoT S08 is het seizoen waar het meeste commentaar op is en waar de meeste fouten in gemaakt zijn. De afgelopen weken kon je social media niet op zonder spoilers van deze serie te zien in de vorm van memes, verontwaardiging over de afleveringen of screenshots van flesjes water en Starbucks bekers. Dat zegt wel wat GoT teweeg heeft gebracht. Ik weet niet of er ooit weer een serie komt die zo in de harten van mensen zal leven als deze serie. Ik denk het niet, want bij het eerste seizoen waren alle aspecten aanwezig om deze trend teweeg te brengen, dat maakt het einde extra zuur. Het is een einde waar ik mij deels in kan vinden, maar het is zo afgeraffeld en dat voelt gewoon als een klap in mijn gezicht. Alsof de kijkers en fans niet serieus genomen worden. Over een tijdje kijk ik de hele serie opnieuw en hopelijk kan ik dan meer vrede hebben met het laatste seizoen. Voor nu kijk ik uit naar de toekomst en de volgende grote fantasy serie die aangekondigd is; The Wheel of Time!