Gabriel

De strijd tussen Goed en Kwaad is een eeuwenoud iets en sinds films bestaan een terugkerend onderwerp. Vooral in Horrorfilms komt dit naar voren. Gabriel is een typisch voorbeeld van de strijd tussen Goed en Kwaad. De engelen en de gevallen engelen voeren een constante strijd om het voorgeborchte, Purgetory. Deze strijd lijkt haast gewonnen door de gevallen engelen en het Licht kan niet doordringen tot Purgatory. Vele aartsengelen hebben geprobeerd de controle te heroveren, maar tot nu toe hebben ze allen gefaald. Sommigen hebben hun identiteit als Archangel (of Arc, zoals ze zichzelf noemen) opgegeven.

De Aartsengel Gabriel (Andy Whitfield) is de laatste die naar Purgatory gestuurd wordt in de hoop de strijd te winnen. Een groot nadeel van deze strijd is dat de strijders een menselijk vorm moeten aannemen, met alle sensaties en gevoelens die daar bij horen. Dit is echter voor sommige te zwaar gebleken, Uriel (Harry Pavlidis) heeft zijn afkomst verloochend en zijn identiteit als Arc onderdrukt met alcohol, Jade (Amitiel) (Samantha Noble) heeft gevochten en verloren. Ze heeft haar toevlucht genomen in drugs en prostitutie. Ook Raphael (Jack Campbell) kon Sammael (Dwaine Stevenson) en de Fallen niet verslaan. Wanneer Gabriel hoort dat Sammael de krachten van de overige Fallen  kan gebruiken, besluit hij om deze één voor één uit te schakelen. Wanneer Sammael, Asmodeus (Michael Piccirilli) en Lilith (Erika Heynatz) als retalliatie Uriel, Raphael en Ithuriel (Matt Hylton Todd) uitschakelen, merkt Gabriel dat de menselijke emoties een krachtig iets zijn.

Hoewel Gabriel uit 2007 komt, heeft het eerder een jaren ‘80/ jaren ‘90 feel. Het acteerwerk ziet er gekunsteld uit, net als de vechtscenes. De soundtrack helpt ook niet echt. De dialogen zijn op vele momenten cheesy en dan nog maar te zwijgen over het einde. Chaotisch en onsamenhangend zijn misschien wel de beste woorden om Gabriel te omschrijven. Ook de classificatie als horror vind ik niet terecht.

Gabriel heeft veel kritiek gekregen, waaronder het feit dat thema’s geleend heeft uit de films Day Watch en Night Watch, dat het eerder een gevoel opbrengt van de music video’s uit de jaren ‘80 (wat men gemakkelijk kan afleiden uit het uiterlijk van Sammael).

Gabriel is de eerste film van regisseur Shane Abbess, opgenomen zonder funding van de overheid en met een klein budget. Je kunt hierdoor ook geen wonderen verwachten, maar erg positief kan ik er niet over zijn. Bij gevechten tussen Aartsengelen en gevallen engelen verwacht ik eerder zwaarden in plaats van pistolen en shotguns.