Flatliners

Wat gebeurd er met je nadat je dood gaat? Dit is een vraag die de mensheid al eeuwen bezig houd. In Flatliners gaat de medische student Courtney (gespeeld door Ellen Page), op onderzoek uit, wat er gebeurd wanneer een persoon zijn laatste adem uitblaast. Ze wil een experiment op haarzelf uitvoeren, om te zien wat er in de eerste minuten gebeurd, nadat het hart stopt. Ze betrekt medestudenten Jamie (gespeeld door James Norton) en Sophia (gespeeld door Kiersey Clemons) bij haar experiment, zodat ze haar kunnen reanimeren. Wanneer ze haar niet op tijd tot leven kunnen wekken, roept Jamie de hulp in van medestudent Ray (gespeeld door Diego Luna). Hij weet Courtney net op tijd weer tot leven te wekken. Nadat Courtney aan het bijkomen is, komt Marlo (gespeeld door Nina Dobrev) binnen en Courtney verteld over haar ervaring.

Wanneer ze tijdens hun co-assistentschap door hun begeleidend arts, Dr. Wolfson (gespeeld door Kiefer Sutherland), ondervraagt worden, weet Courtney ineens meteen de juiste, maar soms ook onwaarschijnlijke diagnoses te stellen. Hierdoor besluiten Jamie, Sophia en Marlo ook te “flatlinen”, zoals ze het noemen. Ook Jamie, Sophia en Marlo ondervinden hier, in het begin voordelen van. Jamie, zo blijkt uit een deleted scene, kan ineens Frans spreken en Sophia ondervind een sexuele ontwakening, wat er voor zorgt dat ze diezelfde avond nog met Jamie het bed in duikt.

Desalniettemin zitten er aan het “flatlinen’ ook negatieve aspecten, zoals Courtney als eerste ondervind. In haar onderbewust zijn, ziet ze haar verdronken zusje in het publiek de dag nadat ze geflatlined is. Deze verschijningen komen in steeds heftigere mate voor. Ook voor onze andere studenten beginnen de negatieve aspecten steeds prominenter aanwezig te zijn. Alle studenten, behalve Ray, die niet geflatlined is, worden achtervolgd door hun verleden. Kunnen onze studenten ontsnappen aan hun verleden of haalt het verleden hun in?

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen over deze film veel te hoog lagen. In de bioscooptrailer leek de film lekker duister, maar vergeleken met de oude Flatliners (uit 1990, red.) lijkt deze film een wandeling in het park op een zonnige dag. Misschien komt het, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van, koud, steriel licht, zoals je in een ziekenhuis kan verwachten. In eerste instantie werd deze film geplugged als een remake. Kiefer Sutherland, die de hoofdrol vertolkte in de film uit 1990, beweerde dat er geen sprake is van den remake, maar meer van een sequel. Vreemd genoeg blijkt dat nergens uit de film. Alleen als je de deleted scenes bekijkt, wordt het duidelijk. Dit vind ik zelf een grote, gemiste kans. De film is aardig, maar had zoveel beter uitgewerkt kunnen worden. Wat mij betreft is deze film aan het “flatlinen” en alle reanimatiepogingen zijn te vergeefs..