Fist of the North Star

Poster voor de film "Fist of the North Star"

Fist of the North Star

110 min - Action, Animation, Drama, Science Fiction, Thriller, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1986
Director:  Toyoo Ashida
Runtime:  1 h 50 min
Writers:  Susumu Takaku


Tagline: Power without perception is spiritually useless, and therefore of no true value.

Het animégenre kent vele klassiekers, maar weinigen zo episch als de in 1986 verschenen Fist of the North Star! Deze klassieker staat bekend om zijn flinterdunne plot en extreem gewelddadige scenes. De manga en tv serie waar deze gelijknamige animé op gebaseerd is, komt al uit 1983 waarbij de tv serie meer dan 50 afleveringen omvat.

Het flinterdunne plot draait om Kenshiro, de opvolger van de grootmeester van de martial arts stijl Hokuto Shinken. Deze vechtstijl levert de ontvanger innerlijke schade met dodelijke afloop. Na een paar klappen van Kenshiro ontploft de ontvanger letterlijk. Kenshiro is op zoek naar zijn geliefde. Na zijn benoeming als de opvolger is hij in gevecht geraakt met zijn broer die hem bijna dodelijk verwond heeft. Hij is voor dood achtergelaten waarbij zijn vriendin Yuria ontvoert is door Shin, zijn broer. Het is niet alleen zijn broer Shin waar hij de strijd mee aan moet gaan, maar ook met zijn broers Jagi en Raoh. Jagi heeft zichzelf tot de nieuwe Fist of the Northstar (de titel van de grootmeester) benoemd en Raoh als de Fist of the South Star.

De wereld waar dit alles zich afspeelt is een dystopische geheel waar een kernramp de overlevenden flink heeft aangetast. De wereld is desolaat, vernield en straalt een Mad Max achtige sfeer uit.

Voor het plot hoeven we niet naar Fist of the North Star te kijken, maar aan extreem geweld hebben we geen gebrek. Alles lijkt in deze animé een reden te zijn om gevechten met elkaar aan te gaan met dodelijke afloop. We zien de één na de ander ontploffen en meerdere ledematen rondvliegen in deze  animé en laten we eerlijk zijn, daar doen we het hier toch om?

Deze animé is erg gedateerd en heeft natuurlijk vele gebreken die echt iets van die tijd lijken te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het grootte verschil van personages tussen de scenes door, het geeft wel een leuk effect, maar het helpt qua continuïteit niet echt. Deze trend heeft zich trouwens doorgezet bij deze studio en diens extreem gewelddadige animé’s.

Dit is een animé voor de liefhebbers van Expendables, veel geweld, ontploffingen, Mad Max taferelen, zelfs nog wat tits en ass en natuurlijk een plot waarbij je niet hoeft na te denken. Er valt genoeg te zeggen over waarom deze animé zo slecht is, maar voor wat Fist of the North Star poogt te zijn slaagt hij erg goed. De slechte Engelse dub kan hier ook nog eens extra goed aan meewerken. Ik denk ook dat het voor mij persoonlijk erg goed meewerkt dat ik ezlf uit de jaren 80 kom en opgegroeid ben met deze animé’s en de jaren 80 action flicks. Nostalgie doet deze animé ook erg goed!