First Man

Poster voor de film "First Man"

First Man

PG-13 141 min - History, Drama
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2018
Director:  Damien Chazelle
Runtime:  2 h 21 min


Tagline: One giant leap into the unknown

Wat doe je, voor je volgende film, als regisseur van een film die een Academy Award gewonnen heeft voor beste film? Juist, je gooit het roer helemaal om. Volgens regisseur Damien Chazelle is First Man het compleet tegenovergestelde van La La Land.

First Man begint tamelijk spectaculair. We zien NASA testpiloot Neil Armstrong (gespeeld door Ryan Gosling) worstelt om het experimentele raketvliegtuig, de X-15, onder controle te houden, wanneer deze van de aardse atmosfeer afketst, terug de ruimte in. Nadat hij veilig in de Mojave woestijn geland is, wordt hij aan de grond gehouden, omdat hij zich niet kan focussen.

De reden waarom hij zich niet kan focussen op zijn taken, is dat zijn twee en een half jaar oude dochtertje, Karen (gespeeld door Lucy Stafford), worstelt met een hersentumor. Neil houd haar symptomen nauwkeurig bij, om zo een behandeling te vinden die haar leven kan redden. Zijn inzet mocht niet baten, kort daarop overlijd Karen.

Nog rouwend meld Neil zich aan voor Project Gemini. Neil wordt aangenomen en ingedeeld in NASA Astronaut Group 2. in 1965 is Neil met zijn vrouw Janet (gespeeld door Claire Foy) en hun twee zoons verhuisd naar Houston, waar hij te horen krijgt dat hij het bevel gaat voeren over de Gemini 8 missie. Tijdens deze missie weten ze succesvol te docken met een Agena module, maar vlak na het koppelen, raken ze in een oncontroleerbare spin. Neil weet de Gemini weer onder controle te krijgen, door de koppeling met de Agena module te verbreken.

Nadat de Gemini missies ten einde zijn, worden de Apollo missies gestart. Astronaut, buurman en goede vriend van Neil, Ed White (gespeeld door Jason Clarke) wordt samen met twee andere astronauten geselecteerd voor de Apollo 1 missie. Hiervoor voeren ze een launch rehearsal test (een generale repetitie voor de lancering, red) uit. Tijdens deze test, vliegt de capsule in brand en alle drie de astronauten komen om het leven. Nadat Neil zelf ternauwernood aan de dood ontsnapt is tijdens een testvlucht, wordt hij uitgekozen voor de befaamde Apollo 11 missie.

First Man is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver James R. Hansen. Met dit boek heeft hij een biografie van een van de grootste ruimtevaartpioniers van de Verenigde Staten opgesteld. Regisseur Damien Chazelle heeft dit boek op een zeer goede wijze verfilmd, maar toch heeft First Man veel kritiek gekregen. Veel mensen zouden het camerawerk te slordig vinden. Het beeld zou te veel trillen. Verder vinden veel mensen de film langdradig, dat de epische maanlading te summier uitgewerkt zou zijn. De karakters zouden vlak, eentonig en emotieloos zijn. De film zou zelfs onpatriottisch zijn volgens de Amerkaanse President Donald J. Trump. Dit alleen omdat de film niet toont hoe de Amerikaanse vlag op de maan gepland werd.

Met betrekking tot de andere punten is het een kwestie van perspectief. First Man wordt uit de ogen van Neil Armstrong zelf gefilmd. Is de film langdradig? Nee, wat mij betreft voor het genre niet. Het is een biografische film, die voornamelijk de focus legt op de weg naar de maanlading toe. De zoons van Neil en Janet Armstrong geven aan dat hun ouders precies neergezet zijn zoals ze in het echt waren. Dus in feite wat we van een biografische film mogen verwachten.

Wat ik wel als minpunt ervaar is dat de liefde voor aviatiek van Neil Armstrong niet naar voren is gebracht. Hij was een vliegtuig gek en heeft tijdens zijn leven met meer dan 200 vliegtuigen gevlogen.

Het hoogtepunt van deze film voor mij was niet het acteerwerk of het verhaal zelf, hoe interessant het ook is. Het hoogtepunt van deze film voor mij was de score van Justin Hurwitz. De filmscore is zeer apart door het gebruik van een aantal zeer unieke instrumenten, waaronder Neil Armstrong’s favoriete instrument, de Theremin. Het gebruik van de Theremin (bespeeld door Justin Hurwitz zelf), een MOOG synthesizer en een Echoplex (tape vertraging). Het gebruik van instrumenten zorgt er voor dat de score voor mij met kop en schouders boven andere scores uitsteekt.

Als je een spannende film over de ruimtevaart wil zien, dan is First Man niet de film om te kijken, maar als je meer inzicht wil krijgen van hoe een astronaut kan leven met de gevaren en stress en hoe alles te balanceren met zijn familie, dan kan ik First Man ten zeerste aanraden!