Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Poster voor de film ""

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

PG-13 134 min - Family, Fantasy, Adventure
Your rating:

Language:  English, French
Release Date:  2018
Director:  David Yates
Runtime:  2 h 14 min


Tagline: Fate of One. Future of All.

Pottermore, Wizarding World, Harry Potter Cinematic Universe, alles is wat mij betreft goed. Na het succes van de 8 Harry Potter films kon het haast niet uitblijven dat er vervolgen zouden komen. In 2016 kwam de eerste prequel of misschien beter spin-off naar het witte doek. Fantastic Beasts and Where to Find Them. In deze nieuwe filmreeks maakten we kennis met Newt Scamander (Eddie Redmayne) die zijn boek over fabelachtige wezens opmaakt. Zijn pad kruist die van de gezochte tovenaar Grindelwald (Johnny Depp) in een subplot om aan het eind een pad klaar te maken voor een vervolg. Even leek het erop dat we hier een nieuwe trilogie te zien zouden krijgen, maar het vervolg Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald leert ons al snel dat er veel meer verhaal in het vat zit om wellicht de Harry Potter reeks te evenaren in delen.

Newt heeft na zijn avonturen in de vorige film een internationaal reisverbod gekregen. Het ministerie van magie wil dit echter wel opheffen onder één voorwaarde, hij moet op jacht naar Grindelwald voor hen. Ongebonden en vrij als Newt is slaat hij dit aanbod af. Zij lot heeft daarentegen anders voor hem besloten. Na een onderonsje met Dumbledore (Jude Law) gaat hij toch op pad om Grindelwald wellicht tegen te houden. Hij is gelokt door de wetenschap dat de Obscurus in de vorm van Credence (Ezra Miller) nog leeft.

Zijn pad naar Credence raakt toevalligerwijs ook het pad van Tina en Queenie Goldstein (Katherine Waterston & Alison Sudol) die ook op zoek zijn naar Credence. Nou ja, Queenie eigenlijk niet, zij is op zoek naar haar zus die op zoek is naar Credence. Zij neemt voor het gemak Jacob Kowalski (Dan Fogler) ook mee waar ze mee wil trouwen.

Ondertussen lijkt het erop dat Credence een belangrijke rol heeft in de komende gebeurtenissen, want Grindelwald wil hem ook. Hij lijkt ervan overtuigd dat hij een connectie heeft met de tovenaar Leta Lestrange (Zoë Kravitz).

Ondertussen is er ook nog het ministerie van magie die een appeltje heeft te schillen met Dumbledore.

En beste lezers, dat is nog niet alles wat er gaande is in deze film, want aan subplotten en karakters die van belang zijn is er nog veel meer te beleven. Er zit ontzettend veel in deze film die 133 minuten bestrijkt. Mocht dat niet voldoende zijn, de extended cut duurt zelfs 141 minuten. Daar komen we meteen bij het grootste probleem van de film. Er is veel te veel te vertellen. Je raakt de aandacht kwijt van het ware plot.. alhoewel, ik weet nog steeds niet wat het ware plot is om eerlijk te zijn. Gaat het nu om Newt en Dumbledore of om Grindelwald en Credence? Elk afzonderlijk plot wordt als even belangrijk gepresenteerd met flashbacks, achtergrond en diepgang. Er zitten zelfs karakters in deze film die er alleen in gestopt lijken te zijn om de link met de Harry Potter films verder kracht bij te zetten. Voor de doorgewinterde Potter fan wellicht geweldig, maar voor de gemiddelde filmkijker te veel. De die hard Potter fans waren echter ook niet zozeer te spreken over deze film. Want J.K. Rowling heeft steken laten vallen. Steken in de juiste vertegenwoordiging van meer rassen en kleuren. Daar zijn we er nog niet, ook wordt de homoseksuele relatie van Dumbledore en Grindelwald niet voldoende uitgewerkt en belicht. In een tijd dat alles politiek correct moet zijn kan dat natuurlijk niet. Maar goed, ik schaar mij niet onder de die hard Potter fans dus ik heb mij hier niet aan gestoord. Als ik heel eerlijk ben heb ik mij zelfs best vermaakt met deze film. Ik was hier op zoek naar de nerveuze Newt waar ik van genoten heb in de vorige film. Daarnaast wou ik niet beesten zien en last but not least hoopte ik op een visueel spektakel en daarin ben ik niet teleurgesteld. Ik moet eerlijk toegeven dat vooral op het visuele en beesten aspect het wel wat meer had gemogen, maar wat we te zien kregen was prachtig.

The Crimes of Grindelwald scoort minder hoog dan diens voorganger. Meerdere aspecten liggen hieraan ten grondslag, waarvan het gros hierboven al benoemd. Een laatste aspect wat mij gestoord heeft is dat deze film voelt en bedoelt is als een voorgerecht. Alles staat in het teken van de volgende films. Dit voelt als uitmelken van een franchise en dat zit mij niet helemaal lekker. Hoe dan ook, leuk popcorn vermaak waar genoeg op aan te merken is, maar ook zeker van valt te genieten.