Dune

Beste science fiction in jaren? Jazeker! Ik heb het over Dune natuurlijk, de space epos die al sinds het verschijnen van de boeken vergeleken wordt met Lord of the Rings. Ik heb het dan niet over de films, maar over de boeken. Wat LotR is voor fantasy dat is Dune voor de science fiction.

Dune is gek genoeg een boekenreeks die tot nu toe nog geen succesvolle verfilming heeft gehad. Nou ja, de meningen zijn verdeeld over de David Lynch versie uit 1984. Ik vond hem gaaf, maar er zijn net zoveel voor als tegenstanders. Ook de miniserie uit 2000 vond ik de moeite waard, maar het vervolg Children of Dune vond ik dan weer tegenvallen. Nu is het de beurt aan Denis Villeneuve om deze film aan de ‘man’ te brengen. Hij heeft al naam gemaakt met Blade Runner 2049 en Arrival om maar even twee titels te noemen. Beide zijn ook goed ontvangen en laten zien dat Villeneuve een unieke stijl heeft. Dat zie je ook weer in Dune terug. Hij neemt zijn tijd om op te bouwen, dat is ook nodig bij deze film, te snel alles willen weergeven doet af aan het verhaal van Dune, er gebeurt namelijk veel.

Wat Denis Villeneuve ook doet is een werk neerzetten wat de term film bijna ontstijgt. De soundtrack en de geluidseffecten in combinatie met de vertoonde beelden zijn uniek te noemen. Het is soundscaping wat je hier voor je kiezen krijgt en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik persoonlijk kick hierop, wat een enorm unieke en heftige combinatie is dat. De film is ook gemaakt om zo uitgebreid mogelijk te kijken. THX is echt wel een must voor deze film, op home media is deze uiteraard ook meer dan grandioos, maar je moet er wel de apparatuur voor hebben.

Maar Dune heeft ook een verhaal wat net zo belangrijk is als de presentatie. Er is verdeeldheid. Huis Corino is het regerende huis, maar Huis Harkonnen en Atreides zijn machtig. Dit zijn de grote huizen die samen de macht verdelen en een intergalactisch schaakspel met elkaar spelen. Harkonnen heerst over de ‘Dune’ planeet waar het kostbare spice gewonnen wordt. Deze spice is noodzakelijk voor ruimtereizen, zonder kan er niet tussen de sterren genavigeerd worden. De Harkonnen zijn echter uit de gratie dus Artreides moet het overnemen met alle gevolgen van dien. Het is niet een lust dat ze de macht over deze planeet hebben gekregen, eerder een last want achter de schermen is er veel gaande. Terwijl de strijd der huizen gaande moet Paul Artreides (Timothée Chalamet) zijn gaven leren beheersen wat hem moelijk gemaakt wordt door de spice, dit lijkt zijn voorspellende gaven te versterken. Wat is zijn rol in het geheel en wat is zijn link met de Fremen, de inheemse bevolking van Arrakis, aftewel Dune?

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben fan. Dune is enorm groots opgezet en maakt dit in mijn boek meer dan waar. Er zit genoeg van het bronmateriaal in waardoor het duidelijk is dat Denis een liefhebber is van de boeken. Dit maakt het wel lastig om deze films te zien als je de boeken niet kent. Het is wel iets ontoegankelijker daardoor. Dat geld ook voor opbouw van deze film, dat past niet bij iedereen. Enerzijds jammer want velen zullen de film al afschrijven zonder het een goede kans te geven, maar anderzijds spreek je hiermee wel het juiste publiek aan. Ik zeg kom maar op het tweede deel!